Viime viikolla meren rannalla tuuli kovaa ja siitä aiheutuu rakennustyömailla monenlaisia vaaratilanteita ja haittoja. Nostureita ei voi käyttää, puolivalmiit pellitykset repeilevät irti ja kaikki irtain lähtee katolta tuulen mukaan.


Meillä oli varastoituna nippu gyproc - levyä 6. kerroksen kattoterassilla ja vaikka sen päällä piti olla riittävästi painoa, niin lentoon vain lähtivät nuo jopa 40 kiloa painavat kipsilevyt. Tuuli oli paiskonut niitä viereiselle risteilylaivojen satama- alueelle, mutta onneksi siellä ei ole yöllä mitään toimintaa. Laivoista astuvat pakolaiset olisivat tosin saattaneet hyvinkin riemastua, kun taivaalta sataa mannalevyjä suoraan Luvattuun maahan saapujan päähän.


Joku höyrypää siitäkin tietysti nosti tarkoitushakuisen metelin ja syytti huonoa työsuojelua. Nopearytmisen rakentamisen aikana kuitenkin aina sattuu ja tapahtuu, ei kukaan voi vahtia satojen miesten tekemisiä koko aikaa. Nykyisin työmaan johto saa hyviä bonuksia onnistuneesta työsuojelusta ja heillä on oikea asenne, mutta suorittavassa portaassa on paljon toivomisen varaa. 


Eräällä työmaalla putosi kokonainen vinoon asennettu ontelolaatta kulkutielle, mutta yöaikaan sekin. Siinä oli tuota monen tonnin betonilaattaa nostavilla miehillä perhosia vatsassaan, kun he eivät tienneet mitä laatan alta paljastuisi. Samalla työmaalla putosi myös metrin paksuinen vanerinippu nosturista talon keskellä olevasta aukosta, mutta kymmenistä läsnäolijoista ei onneksi kukaan ollut juuri kohdalla.


 Samoin itseltäni karkasi kerran viisimetrinen ja jäinen kakkosnelonen käsistä 8- kerroksisen talon katolta. Se jysähti pystyyn keskelle väkeä täynnä olevaa sisäpihaa ja hajosi tuhannen pimperon päreiksi. Olin tuon työmaan työsuojeluvaltuutettu, joten mennessäni setvimään tapausta selitin konsensushenkisesti “ nyt on turha etsiä syyllisiä, pitää vain olla tyytyväinen ettei mitään sattunut”.


Meillä on parkkihallin alla sprinklerikeskus ja sen vesivarasto, kaksi yksiön kokoista huonetta. Viime viikolla asentajat täyttivät kokeeksi tuota vesivarastoa ja laskivat sinne letkuilla vettä. Hanan sulkemisesta vastuullinen henkilö unohti kuitenkin tärkeän tehtävänsä ja aamulla vesi oli vastassa jo ylimmillä portailla. Kaksi 500- kiloista dieselpumppua ja sähkölaitteet menivät vaihtoon, mutta työmaan vakuutuksethan ovat juuri tällaisia sattumuksia varten. Tekevälle sattuu, eikä siitä sen enempää puhuttu.