Vakituisen kauppareittini varrella sijaitsee kaupungin vuokrataloja, joissa asuu myös Suomen romaneja. Huomiotani on kiinnittänyt erään romaniperheen käytössä oleva viimeisintä vuosimallia edustava loistomersu. Viikko sitten oli tuon auton kylkeen ilmestynyt selvä luodinreikä, sisäpuolelta kuljettajan puoleiseen oveen ammuttu. Olenhan minä tietenkin kuullut tämän heimon keskuudessa vallitsevasta väistämisvelvollisuudesta, mutta en arvannut sen pätevän myös liikenteessä ja heidän näin tiukasti tätä perinnettään valvovan. Kulttuuriköyhillä suomalaisillahan on vain nämä peltipoliisit, kun taas etnisesti jalostuneemmilla romaneilla vieressä saattaa istua oikein mauserimanne.

Ilmoitin asiasta välittömästi poliisille, koska tuollaisissa tapauksissa on varmasti aina rikottu joitakin lakeja. Poliisit olivatkin erittäin kiinnostuneita tiedoistani ja lupasivat lähteä välittömästi tutkimaan asiaa. Tekemäni havainto saattaa auttaa myös jonkin muun rikosjutun tutkinnassa.

En tosiaankaan halua, että asuinalueellani rupeaisi näkymään enemmänkin luodinreikiä autoissa. Kööpenhaminassa erään päiväkodin henkilökunta oli pystyttänyt pihalle kyltin, jossa kehotettiin leikkivien lasten takia välttämään ammuskelua alueella.

Viime aikoina lehdissä on taas ilman mitään kritiikkiä hehkutettu joissain kulttuureissa vallitsevaa suurperheen perinnettä. Kuinka moni suomalainen loppujen lopuksi haluaisi viettää koko elämänsä sadan lähimmän sukulaisen välittömässä vaikutuspiirissä. Noissa suurperheissä kun tietysti voi olla paljon sitä välittämistä ja huolenpitoa, mutta vielä varmemmin siellä on joihinkin kummallisiin perinteisiin ja salaperäiseen hierarkiaan nojautuvaa ankaraa vallankäyttöä.

Aivokirurgi Jorma Palo kertoi eräässä haastattelussa saavuttaneensa täydellisen itsenäisyytensä vasta 55- vuotiaana, oman äitinsä kuoltua. Siihen asti hän oli ollut vain "professorin äidin poika". Espoon turvakotien asiakkaista jo yli kolmannes on maahanmuuttajia ja juuri noista suurperheistä paenneita naisia.

Suomessa on 80 000 rekisteröityä yhdistystä, joissa niiden 15 miljoonaa jäsentä voivat omaehtoisesti tavata hengenheimolaisiaan. Lisäksi on lukematon määrä biljardikerhojen tapaisia epävirallisia porukoita ja internetiin on muodostunut tuhansia erilaisia yhteisöjä. Kapakoissa röyhkeimmät ja kovaäänisimmät hallitsevat aina soidinmenoja, mutta sinkkusivuilla saavat ujoimmatkin yksinäiset tuotua parhaat puolensa esille ja pääsevät näin helposti naimaetäisyydelle toisistaan.

Mieluummin minä otan tämän jokaisen yksilön henkilökohtaiseen valinnanvapauteen perustuvan suomalaisen kansalaisyhteiskunnan, kuin sadasta samalla tavalla luonnevikaisesta sukulaisestani koostuvan suurperheen.