Kuuntelin joku päivä sitten radiosta ohjelmaa oppisopimuskoulutuksesta. Hämmästyin melkoisesti, kun siellä kerrottiin Saksassa jo 60% nuorista saavan ammatin oppisopimustietä.

Tuossa ohjelmassa puhunut opetusalan ammattilainen kehui Saksan saavutuksia, mutta painotti samalla kuinka Suomessa oppisopimuskoulutuksen tulisi olla aina 3- vuotinen ja tapahtua vain ammattioppilaitoksissa.

Kuinka paljon Suomessa on erilaisia kurssikeskuksia ja ammattioppilaitoksia ja kuinka monta kymmentätuhatta opettajaa, tarkastajaa, kuraattoria ja ties mitä prokuraattoria ne työllistävät. Tämän lisäksi nuorisotakuun pihteihin joutuneita nuoria ja työttömiä valvoo kymmentuhatpäinen TE- keskusten Stasi ja 5. 000 muuta julkisen sektorin virkanaismiestä.

Näiden pitkät vuosilomat, ainoastaan kuolemaan päättyvät työsuhteet ja kaikki kylpylälomat menisivät, jos meillä toteutettaisiin tuo Saksan malli. Ja vielä kerran jumalavita: jo 60% Saksan nuorista saa työpaikan ja ammatin oppisopimustietä. Siellä yritys ja yhteiskunta maksavat yhdessä yrityksen antaman täsmäkoulutuksen ja työttömästä maailmaan pelastettu saksalainen ( mamu ) nuori vikisee onnesta.

Monissa ammattioppilaitoksissa insinööriopettaja on saanut koulutuksensa 20-30 v sitten Datsun 100A- tai jopa Lada- kaudella, joten eihän heillä ole enää mitään edellytyksiä opettaa ketään.

Tämänkin takia suomalaiset yritykset vaativat lupaa tuoda enemmän erikoisosaajia ETA- alueen ulkopuolelta, koska kotimaasta heitä ei löydy, eikä sopivaa koulutusta voi järjestää. Tosin orjatyövoimaa ne enimmäkseen haluavat, mutta tätäkin kyllä.

Yritykset eivät mielellään rupea solmimaan 3- vuotisia oppisopimuksia ammattioppilaitosten ja TE- toimistojen kanssa, koska järjetön paperisota, byrokratia ja mielivaltaiset päätökset kauhistuttavat heitä.

- Te ette ole toimittaneet ajoissa kirvesmiesoppilas Jorma Rytkösen viikkoraportteja oppilaan edistymisestä ja lisäksi hän on ollut jo 3 kertaa poissa terveystiedon tunnilta. Tämän takia TE- keskus irtisanoo oppisopimuskoulutussopimuksen ja teidän rakennusyhtiönne joutuu maksamaan takaisin saamanne koulutustuen 2367. 06 € ja lisäksi teidät velvoitetaan maksamaan opppisopimusoppilas Jorma Rytköselle Tessin mukainen palkka, koska hän tulee saamaan työttömyysturvatoimikunnalta kielteisen päätöksen. Tämä lasku erääntyy viikon kuluttua. Voitte valittaa asiasta työttömyysturvatoimikunnan valituslautakunnalle, missä valituksen käsittelyaika on yleensä 8 kk, mutta nyt lomakauden alettua 12kk.

Miksi monen lapsen äideille ja isille pitää opettaa sukupuolivalistusta terveystiedon tunneilla, vain koska luokassa sattuu olemaan nuorempiakin ja koska opetusohjelma nyt vain sanoo niin. Tosin monisatapäinen naistutkijoiden joukko on tehnyt ihmisen sukupuolisuudesta tähtitieteeseen verrattavan tieteenhaaran ja jatkuvasti löytyy uusia mustia aukkoja.

Nykyään yhä useampi pk- seudun taloyhtiö vaatii rakennusyritystä käyttämään suomalaista työvoimaa, mutta kun sitä ei vain ole. Palkat ovat pudonneet ja asuminen on kallista, joten eivät nuoret ammattilaiset yksinkertaisesti pysty muuttamaan pk- seudulle. Tai onhan sitä suomalaista työvoimaa tietysti pilvin pimein työttömänä, mutta kun ulkomaalaisia saa pilkkahintaan.

Suomen opetuslaitos on moneen kertaan ja aivan ansiosta maailman parhaana palkittu, mutta tuossa oppisopimustouhussa kannattaisi kopioida suoraan tuo Saksan malli. Sitä Saksaahan tässä jo kaikessa muutenkin nöyristellään, nuollaan ja kumarrellaan. Paavo Lipposen supisavolainen perhekin julistautuisi mielellään saksalaisiksi, mutta kun kerkesivät jo ruotsalaisiksi ruveta.