Helsinki tulee tänäkin talvena pistämään n. 30 miljoonaa euroa lumen poistamiseen kaduilta. Sitä kasataan jykevillä traktoreilla ja kuljetetaan raskailla maansiirtoon tarkoitetuilla kuorma- autoilla kymmeniä kilometrejä erityisille lumenkasauspaikoille. Liikenne puuroutuu ja tuuli vie puolet kuormasta.

  

 Betoni painaa n. 2500 kg kuutiolta, mutta pumppuautoilla sitä pystytään siirtämään vaikka kuinka kauas ja kuinka korkealle. Lumi painaa ainoastaan murto- osan tästä, mutta jostain kumman syystä sitä liikutellaan vain jumalattoman suurilla maamassojen siirtoon tarkoitetuilla koneilla.

 

Tässä olisi joutilaille insinööreille ja konepajoille hyvä sauma. Kehittää betonipumpun tekniikkaa hyödyntämällä kätevä lumi- imuri, joka syöttää tavaran muutaman kuorma- auton lavalle. Ei tarvitsisi hinata autoja pois kadunvarsilta ratikoiden ja ambulanssien tieltä, vaan imurin kärsä vetää lumet nätisti autojen välistä ja alta. Yksi näppärä vehje voi korvata 50 möyrivää traktoria.

 

Ja minkä takia lumia sitten pitää kuskata kymmeniä kilometrejä ruuhkaisia tieväyliä pitkin lumenkaatopaikoille, kun kaupungissa on viimeisen päälle rakennetut sadevesijärjestelmät ja viemäröinnit. Perustetaan joitakin sulatuspisteitä, missä muutaman höyrykontin tehoilla saadaan lumet valumaan putkistoihin. Espooseen rakennettavan Suurpellon lähiön koko jätehuolto aiotaan hoitaa jonkinlaisilla putkistoilla, joten miettikää sitä hiljaa mielessänne. 


Lumessa ei ole sen enempää epäpuhtauksia kuin mitä sadevesikään kerää, mutta ainahan sitä voi vihreiden mieliksi hieman suodatella. Lisäksi Helsingin asunto- ja sosiaalipolitiikka tuottaa keskimäärin 50 kinoksiin jäätynyttä vainajaa talvessa, joten saadaan näillekin lumiperhosille tarjottua sentään jokin kaupungin palvelus. 

 

Tuollainen tehokkuus säästäisi pienemmän konemääränsä vuoksi julmetusti energiaa ja olisi huomattavasti nopeampaakin. Työttömyyttä se ei lisää, koska nykyään pääkaupunkiseudun lumitöistä suurimman osan hoitavat ympäryskuntien talvella toimettomat maajussit. He ovat kilpailleet oikeat koneyrittäjät pois lumitöistä ja tämä talvinen puuhastelu vain ruokkii heidän loputonta himoaan hankkia aina vain hienompia ja kalliimpia koneita. Yhteiskunnan suorilla tuilla ja moninkertaisina verohelpotuksina.

 

Lisäys 12.12.2010

Lapin aina käytännölliset ihmiset olivat  tietysti jo oivaltaneet tämän saman idean.