Ruotsissa on tehty selvitystä vuosina 1920- 1980 lastenkodeissa olleiden lasten kokemista seksuaalisista hyväksikäytöistä, pahoinpitelyistä ja kaikenlaisista kärsimyksistä. Sellaisia kokeneille luvataan myös rahallista korvausta.

Maria Guzenina- Richardsson on käynnistänyt samanlaisen selvityksen Suomessa ja viittaa Ruotsin hienoon esimerkkiin. Hän kuitenkin sivuuttaa sen, että Ruotsissa sotalapsina olleita suomalaislapsia tuo ruotsalainen selvitys ei koske. Vaikka heitä oli lastenkodeissa peräti 6.000 ja viime aikoina on kirjoiteltu paljon heidän kokemistaan rikoksista. Tuo 6.000 lasta oli varmasti kymmeniä prosentteja ruotsalaisten lastenkotien hoidokkien määrästä noina muutamina sotavuosina.

Tämä siis ei ole mikään vanha asia, vaan parhaillaan Ruotsissa käynnissä oleva oikeudellinen ja moraalinen selvitysprosessi.

Mikäli joku venäläinen lapsi joutuu Suomessa huostaanotetuksi, niin Venäjän viranomaiset selvittävät asiaa presidenttiä myöten ja perustetaan monenlaista kahdenkeskistä viranomaiselintä ja lehdistö pui asiaa kuukausikaupalla.

Miten tuollaiset Maria Enso- Gutsetina- Harkimo- Hackmanin kaltaiset ministerit sitten ajavat ruotsinsuomalaisten asiaa ja miten he ajavat suomalaisten asiaa EU: ssa, jos 6.000 sotalapsen mahdollisuus saada oikeutta ja rahallista korvausta ei kiinnosta heitä tippaakaan! Ei paskan vertaa; Marian kaltaisia ministereitä kiinnostaa vain hyvä palkka, hyvät jatkovirat ja seurustelu rikkaan Hjallis Harkimon kanssa.