Olimme perjantaina erään pankin finanssikeskuksessa korjailemassa vikalistalla esitettyjä puutteita. Aikaisemmin olimme kiertäneet samoissa merkeissä monien eri alojen yritysten tiloissa ja näiden työilmapiireissä oli havaittavissa selviä eroja. Naisvaltaisten lääketutkimukseen keskittyvien yritysten tiloissa vallitsi harras tutkijankammion rauha ja meille järjestettiin nopeasti tilaa hoitaa hommamme. Öljyä myyvän ja sitä kuljettavan varustamon atmosfääri taas oli letkeän kansainvälinen, eikä siellä tarvinnut pyydellä anteeksi olemassaoloaan.

Tuolla pankin osastolla ohjaillaan suuria rahavirtoja ja sen huomasi kyllä kaikesta. Miehet olivat tiukasti pukuun ja solmioon sonnustautuneita ja jakkupukuihinsa ahtautuneet naiset kopistelivat korkokengissään kuin hevoset nupukivikadulla. Viini- ja samppanjapulloja lojui jokaisella pöydällä ja yksi sihteerikkö niitä ilmeisesti päätoimisesti lappoi kylmäkaapista toiseen. Näiden univormuihinsa sonnustautuneiden ihmisten välillä vallitsi selkeä arvojärjestys ja keskustelu oli äärimmäisen muodollista. Raaka rahavalta muuttaa nopeasti ihmisen olemuksen.

Tällaisen firman pikkujoulujuhlien kulku on melko helppo kuvitella. Edustussaunassa miehiltä vallan merkit lentävät vaatteiden mukana nurkkaan, kun taas naisilla vallan värkit tuolloin vasta paljastuvatkin. Kaikki kodin ja kirkon opetukset monilla iloliemillä pois huuhdeltuaan ahtautuu tämä estoton seurue sitten yhteissaunan lauteille. Pahimmassa tapauksessa nalkkiudutaan juhlahumussa sellaiseen gordionin solmuun, että pitää kutsua palokunta irrottamaan. Riuska palomies puristaa kumihanskoilla lauteen reunan yli roikkuvia kuusamolaisia vitjamunia ja kysyy että "kenellekkös ne nämä kuuluvat?" Kuhmolaisen pienviljelijän pojasta kauniaislaiseksi jalostunut ekonomi "kemppainen" nostaa vaisusti kättään ja niin palokunta pääsee alkuun yhdessä erikoisimmista pelastustehtävistään.

Arjen taas tultua palaavat nämä Suomen taloutta pyörittävät finanssinerot työpaikoilleen, eikä kaikista asioista katsota olevan tarpeellista puhua. Yhteishengen kohottamiseksi rahoituspäällikkö pistää heti aamusta nurin pari pohjalaista konepajayritystä ja pian vöyreissä tiloissa karkaileekin jo vapautuneita naurunpyrskähdyksiä.