Tuttu rakennusinsinööri pistäytyi kylässä. Tämä mies oli ollut melko pitkän aikaa työttömänä, mutta nyt hän oli saanut yhteyspäällikön viran eräästä vuokrafirmasta. Toimenkuvaan kuului rakennusalan ammattilaisten välittäminen työmaille eri puolille pääkaupunkiseutua.

Mies tarjosi minulle hedelmällistä yhteistyötä, joka olisi kuulemma vain entisestäänkin lujittanut monivuotista ystävyyttämme. Hänellä oli provisiopalkka, joten 12- tuntiset työpäiväni kiireisissä saneerauskohteissa olisivat todella sen tehneetkin, mutta myös satunnainen katoamiseni  viikoksi olisi näkynyt hänen provisiopalkkapussissaan. Miehille kun nyt vain tulee hillitön menemisen tarve aina silloin tällöin.

Ylityökorvauksia ei tietenkään vuokramiehille makseta, mutta nehän voi ottaa sitten vapaana. Milloin itse vain haluaa, kunhan asiasta yhdessä sovitaan. Kesällä tämä on tietenkin vaikeaa, koska se on rakentamisen kuuminta aikaa, mutta talvellahan voi istua pilkillä vaikka kellon ympäri.

Mahdollisilta työttömyyspäiviltä saisin täyttä ansiosidonnaista päivärahaa ja se hoituisi hänen kertomansa mukaan erittäin kätevästi. Vain ilmoitus TE- keskukseen ja kassasta napsahtaisi rahoja tilille.

Tässä kohtaa pidin hänelle kiihkeän esitelmän suomalaisen työelämän ankeasta todellisuudesta. Tein sen molemmin käsin, mutta miehen henkilöön kuitenkaan kajoamatta. Reilu vuosi sitten minulla oli maailman selkein työttömäksi jääminen, mutta silti jouduin painimaan kuukausia TE- keskuksen harmaatukkaisen naisen kanssa. Viimeisin este työttömyyskorvausten saamiselle oli, että työsuhteeni alkamis- ja loppumispäivämäärä olivat eri papereilla, vaikka niiden pitää olla samalla paperilla. Viimein lopetin pelleilyn terveellä järjellä ja niin tämä esimiestason nainenkin pääsi jatkamaan ansiokasta työtään julkisen sektorin palveluiden kehittämisessä.

Lopulta tämä insinöörituttavani  paljasti hänellä itsellään olleet samat kuviot TE- keskuksen kanssa oman työttömyytensä alussa. Suuren asuntolainan vuoksi vaimo oli kuitenkin käskenyt valita huteron työelämän, tai eroisälle ankean sinkkuelämän väliltä.

PS. Lumenpudotuksissa on tullut jo yksi kuollut ja yli sata vammautunutta. Tässä sen näkee mitä tapahtuu, kun amatöörit rupeavat miesten hommiin. Kymmenille tuhansille ammattirakentajille tapahtuu kuitenkin suhteellisen harvoin onnettomuuksia, vaikka he pyörivät samoissa korkeuksissa vuoden ympäri.