Kommunalka on Neuvostoliiton aikainen asumismuoto ja se syntyi kun rikkaan aateliston ja porvareiden suuret asunnot muutettiin pieniksi työläisasunnoiksi. Väliseinillä tehtiin pieniä huoneita ja yhteisvessat, sekä yhteiskeittiöt olivat kaikkien käytössä. Tuolle Neuvostoliiton aikaiselle asumiselle naurettiin ennen Suomessa.

Kommunalkki on pääosin Helsingissä ja pk- seudulla yleistyvä nuorten asumismuoto. Etenkin nuoret naiset muuttavat 3-6 huoneen perheasuntoihin, joissa jokainen saa oman makuuhuoneen ja keittiö, olohuone ja kylppäri ovat yhteiskäytössä.

On aivan sattumaa, että Suomi on nyt heteronormatiivinen yhteiskunta, toisteli eräs naistutkija moneen kertaan jossain radio- ohjelmassa. Hänen mielestään tämä isät ovat miehiä ja äidit ovat naisia yhteiskuntamme on siis yhtä sattumanvaraisesti syntynyt kuin joskus tuleva ankara pakkastalvi. Tämän akateemisesti sivistyneen naistutkijan mielestä yhtä luonnollinen olisi siis yhteiskunta, jossa naiset olisivat 98 prosenttisesti lesboutuneita ja miehet olisivat homppeleita, eunukkeja, transsuja etc.

Sellaisessa yhteiskunnassa keinosiementäjä ( hedelmöityshoitaja) kulkisi kylmälaukun kanssa talosta taloon ja kaupittelisi erilaisia tuotteita.
- Mulatti on nyt loppu, mutta sinisilmäistä savolaista saa puoleen hintaan. Lappalaista saa vain manuaalisesti Utsjoen Matkailuhotellista, mutta siellä pitää olla omat tinkihinkit esillä.

Suomi on kuitenkin jo pitkään ollut heteronormatiivinen yhteiskunta ja sen takia asuntorakentamisessa on painopiste ollut perheasunnoissa. Nyt jo kadonneen Impivaaran aikoihin yksiöille määrättiin kaavoituksessa ja muissakin normeissa liian iso koko ja niitä on rakennettu aivan liian vähän. Hinnat ovat nousseet pilviin, eikä koko ajan köyhtyvällä nuorisolla ole enää varaa niihin.

Isot perheasunnot on kuitenkin suunniteltu perheille, eivätkä ne sovellu 3- 6 aikuisen asumiseen. Olohuoneet ovat isoja, keittiössä on vain yksi jääkaappi ja pienet makuuhuoneet vain nukkumiseen tarkoitettuja. Kevyet väliseinät eivät ole äänieristettyjä, kynnyksiä ei aina ole ja kevyitä väliovia ei voi lukita. Miten 30- vuotias lesbo maisteri voi viettää täysipainoista elämää huoneessa, joka on tarkoitettu 10- vuotiaalle pikkutytölle.

Olin jokin aika sitten rakentamassa taloa, jossa muutamaan suureen huoneistoon oli nerokkaasti suunniteltu yksi huone omalla sisäänkäynnillä ja kylpyhuoneella. Seiniin tuli äänieristeet ja desibeliovet joka suuntaan. Loistava ratkaisu perheen teini- ikäisen huoneeksi ja myöhemmin vanhusten aasialainen lähihoitaja/palvelustyttö saa siitä oivan työsuhdeasunnon.

Uutisissa haastateltiin tuollaisessa Kommunalkissa asuvia nuoria naisia ja siinä yritettiin uskotella sen olevan vain ilmiö yhteisöllisyyden kasvusta. Tuollainen yhteisasuminen on kuitenkin vain köyhyyden ja pätkätyöläisyyden sanelema pakko. Ohjelmassa haastateltu 29- vuotias nainen kertoi itsellään olleen peräti 40 eri asuinkumppania. 

Pk- seudulla on kuitenkin 1000. 000 neliötä tyhjiä toimistotiloja, joista saisi helposti kymmeniätuhansia yksiöitä ja asuinhotelleja. Asuin itse Tukholmassa vuoden siellä yleisessä bostadshotellissa ja se oli aivan erinomainen asumismuoto nuorelle ihmiselle. Alakerrassa oli poliisiasema. metro vieressä, taksin sai pihasta ja seksiä käytävältä.