FeaturedImage_2016-12-13_MFA_Netanyahu_A


Suomen virallisen totuuden mukaan Israel on rasistinen valtio, joka sortaa kaikkia "rauhanomaista" ja "tasa- arvoista" islamia harjoittavia valtioita. En ole uskonut tuota Ylen ja hesarin soopaa enää vuosikymmeniin, mutta silti minulle oli yllätys kun tv- kanavilla surfatessani törmäsin dokumentinpätkään Israelin ja Azerbaidžanin suhteista.

Kymmenen miljoonan asukkaan Azerbaidžan on shialainen muslimivaltio, kuten myös sen 82 miljooonan asukkaan naapurimaa Iran on shialainen muslimivaltio. Molemmat maat sijaitsevat Kaspianmeren rannalla, ovat öljyllä rikastuneita ja niiden taloudet ovat täysin öljystä riippuvaisia.

Sekulaarisen Azerbaidžanin suhtautuminen Israeliin on kuitenkin täysin päivastainen kuin Israelin tuhoamista vaativalla ja yrittävällä Iranilla. Kolmannes Israelin öljystä tulee Azerbaidžanista, joka taas on ostanut Israelista aseita ja asejärjestelmiä yli 5 miljardilla dollarilla. Ja on syytäkin, koska naapurina on Iran ja onhan tuo seutu muutenkin hieman räjähdysherkkää.

Lisäksi Israelin ylivoimainen osaaminen maatalouden kastelujärjestelmissä kiinnostaa azereita, samoin kuin siitä ovat kiinnostuneet Kazakstan, Tsad ja monet arabimaat. Egypti ei ole kiinnostunut, vaikka heillä on keskimäärin 35 km leveä ja  550 km (Hki- Oulu) pitkä Nasserjärvi vailla mitään käyttöä. "Jotain kanavaa siellä nyt yritetään kaivaa", totesi eräs asiantuntija Jerusalem studiossa.

Azerbaidžanin juutalaisyhteisön uskotaan olleen siellä jo ennen islamin syntymistä. Nykyisin näitä juutalaisia on enää 10. 000, koska viime vuosina 70. 000 heistä on muuttanut Israeliin. Azerit kuitenkin kohtelevat juutalaisia hyvin, joten nämä Israeliin muuttaneetkin vierailevat edelleen ahkerasti entisessä kotimaassaan.

Suomeen on nyt tulossa samantapainen hallitus kuin Ruotsissa, joka ajaa jyrkkää linjaa Israeliin nähden. Juutalaisille ja heidän myötäjuoksijoilleen tulee meilläkin tiukat paikat. Tuon pienen Kil- nimisessä kunnassa tapahtuneen pahoinpitelyn uutisoinnissa huvittavinta on se, että Ruotsin Svt  (Yle) pohtii ainoastaan videon levittämisen laillisuutta, ei itse pahoinpitelyä ja sen seurauksia pienen maalaiskunnan asukkaiden ja pakolaisten välisille suhteille. Tuollaiset tapahtumat ovat jokapäiväisiä Ruotsissa, mutta nyt tekijät pistivät videon nettiin ja sitä on uutisoitu ympäri maailmaa.