Minulla ei ole yhtään periaatteellista syytä vastustaa mitään energiamuotoa, mutta tuulivoimaa olen aina epäillyt. Nyt ruotsalainen ydinfysiikan professori Jan Blomgren esittelee jo toteutuneita uhkakuvia tuulivoiman epävarmuudesta ja hän sanoo samaa kuin minä tuossa otsikossa.

Ensinnä mainittakoon kuitenkin, että jo nyt talven alussa ovat sähkön hinnat karanneet pilviin Ruotsissa. Myös vesivoimaa tuottavassa pohjoisessa, missä sähkön hinta oli viime talvenakin 8 kertaa halvempi kuin etelän Skånessa.

Energiaministeri Anders Ygeman kertoo syyksi vesialtaiden jäätymisen! No, mutta Jumalauta, eiväthän ne jäädy kuin pinnasta 1- 100cm ja sen ne ovat tehneet joka Jumalan talvi! Siellä alla virtaa sula vesi ja pyörittää generaattoreita.

Noista jo nyt kovista sähkön hinnoista voi kuitenkin päätellä, että ensi talvena Tukholmassa saa 60 kilogramman huoran halvemmalla kuin 60 kilowattia sähköä! Siinä on sitten nauru herkässä tai naurussa pitelemistä, ihan henkilöstä riippuen.

Kaliforniassa on jo saavutettu tuuli- ja aurinkovoimassa 30% raja. Tämä ilmeisesti tarkoittaa, että se 30% lasketaan saatavan noista kahdesta ja perusvoimaa tuotetaan vain se 70%. Tuulivoima on kuitenkin niin epävarmaa ja satunnaista, että jännitteet koko sähköverkossa putoavat ja Kaliforniassa on jouduttu järjestämään kiertäviä sähkökatkoja.

Sama asia sen ”kuvitellun” 30% tavoittaneessa Australiassa. Viime syyskuussa myös Pohjois- Saksan sähköverkko oli vähällä romahtaa, joten siellä katkaistiin sähköt monilta isoilta teollisuuslaitoksilta. Muun muassa paljon sähköä kuluttavalta suurelta alumiinisulatolta ja tämä satojen miljoonien laitos olisi voinut tuhoutua kokonaan, jos katko olisi kestänyt pidempään. Miten? Ottakaa käsikäyttöinen lihamylly ja kaatakaa siihen kaksi litraa sulaa tinaa. Pyörittäkää kammesta niin pitkään kuin se pyörii ja viiden minuutin kuluttua ymmärrätte miten se alumiinisulatto olisi tuhoutunut!