Hesarin taloustoimittajan laskelmien ( HS 16.11.2013 ) mukaan valtio on saanut Talvivaaran kaivoksesta erilaisia verotuloja jo 600 miljoonaa euroa.  Siihen päälle sitten vielä Sotkamon kunnan 1600 työntekijältä saamat kunnallisverot ja mitä kaikkea veroja niitä nyt onkaan. Nämä seikat mainittakoon, jotta kaivoksen vaatima ja mahdottomaksi koettu 40 miljoonan euron lisärahoitus näkyisi oikeissa mittasuhteissa.

Noista Talvivaaran ympäristövahingoista on pidetty valtavaa kohua, mutta kalakuolemia ei ole ollut, kuten ei myöskään konkreettista tietoa valokuvineen. On vain itkuisia 14- 16- vuotiaita nuoria mielenosoittajia Helsingin toreilla. Tosin joissakin kuvissa vesi oli mustaa, kuten Hector jo lauloikin, mutta järvien vedethän vaihtuvat jokaisessa kevättulvassa.

Tuo 600 miljoonaa on enemmän kuin Oopperatalon, Musiikkitalon ja Kiasman rakennuskustannukset yhteensä. Mikäli Talvivaaran kaivos saa jatkaa toimintaansa, niin sen maksamilla verotuloilla pystytään lyhyessä ajassa rakentamaan Guggenheim, Keskustakirjasto ja vielä Hesan vino tornikin. Ehdotan sen nimeksi Baabelin tornia, koska silloin tuon vähintään 200 miljoonaa euroa maksavan rakennuksen käyttötarkoitus on jokaisen kävijän itsensä päätettävissä.

Espoon suurimman kirjaston johtaja sanoi 50% asiakkaista käyttävän kirjastoa sen perinteisten kirjastopalvelujen vuoksi. Naapurissani olevassa suuressa kirjastossa usein vierailevana veikkaisin tuon luvun olevan korkeintaan 30%. Loput pelaavat biljardia ja muita pelejä, katsovat jättimäisistä ruuduista urheilua ja ilmaiset Internet- koneetkin ovat myös ahkerasti käytössä.

Itse olen perinteisten kirjastojen kannattaja, kuten myös kannatan nuorisotaloja ja  ilmaisia Internet- palveluja. Silti joku 200- 400 miljoonaa maksava Keskustakirjasto-nuorisotalo-pelihalli-olohuone on aivan liian kallis ja turha hanke. Sen valmistuttua kun on suljettava Pasilan perinteinen kirjasto, Rickhardinkadun historiallinen kirjasto ja varmaan muutama muukin vielä.

Viime viikon A- talkissa oli kerrankin räväkkä meininki, kun maalaislääkäri Kiminkinen ahdisteli oikein kunnolla Lääkäriliiton johtajaa. Tuosta uudesta Lastenklinikasta kirjoitellaan ja puhutaan joka päivä ja mitä arvovaltaisimmat terveydenhoidon ammattilaiset vaativat sille valtion rahoitusta. Kansan keskuudessa sitä vaatii 97%, joten miksi ihmeessä hallitukselta ei liikene sitä 100- 150 miljoonaa, kun se päätös toisi jokaiselle hallituspuolueelle monen prosentin lisäkannatuksen!