Ensinnäkin on mainittava, että omien kokemusteni mukaan Suomessa on aivan loistava julkinen terveydenhoito.

Toiseksi, en arvosta sairaanhoitajien ammattijärjestö Tehyä kovinkaan paljoa. Vuoden 2007 lakon jälkeen Tehyn silloinen puheenjohtaja Jaana Laitinen-Pesola riemuitsi uutisissa: Kaikkein tärkeintä tässä on kuitenkin se, että palkankorotukset koskevat vain Tehyn jäseniä. Yhdenkään toisen ammattiliiton johto ja jäsenistö ei hyväksyisi noin syrjivää palkkasopimusta. Ja kaikkein vähiten meillä Rakennusliitossa.

Kunnat saivat keväällä ylimääräisen vaalimainosmiljardin, mutta silti ne eivät maksaneet hoitajille koronalisää. Muualla maailmassa sellaista on maksettu ja tuo asia pitäisi ehdottomasti korjata vielä jälkikäteen.

Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen uhkaa suuren osan hoitajista lähtevän heti koronan jälkeen. Nämä lähtijät menevät tuskin Ruotsiin, koska suomalaisten hoitajien kanssa yhtä pientä/suurta palkkaa saavat ruotsalaiset hoitajat ovat jo lähteneet joukolla upporikkaaseen Norjaan.

Näin ollen suomalaiset hoitajat lähtevät myös Norjaan, missä heidän suomeksi saatu koulutuksensa kelpaa ja he pärjäävät englannilla. Tänään viimeksi YLE uutisoi Suomeen tulevan muutamia kymmeniä filippiiniläisiä, joiden 4- vuotista ja kokonaan englanniksi saatua sairaanhoitajan koulutusta ei Suomessa hyväksytä, vaan he joutuvat työskentelemään hoiva- avustajina. Siihenkin heidän pitää tehdä 4 viikon harjoitusjakso ja päästäkseen edes lähihoitajiksi heidän pitää suorittaa 2- vuotinen koulutus alusta loppuun. (Kaikkein tärkeintä tässä on kuitenkin se, että nämä sairaanhoitajien työpaikat ovat vain Tehyn jäsenille ja kantasuomalaisille naisille?)

Jokin tässä mättää ja pahasti! Kaikkialla muualla maailmassa filippiiniläisten hoitajien koulutus hyväksytään: Kalifornia pyörii kokonaan filippiiniläisten sairaanhoitajien varassa ja Israelissakin heitä on jo 20.000. Samaan aikaan lehdissä on jatkuvasti kirjoituksia Suomessa työskentelevistä ulkomaalaisista lääkäreistä, jotka hyväksytään pienen lisäopiskelun jälkeen, mutta jotka sitten lähes kielitaidottomina arvailevat potilaiden sairauksia ja sanomisia. Lääkäreistä on huutava pula, mutta silti Lääkäriliitto ei hyväksy koulutuspaikkojen lisäämistä. Suomen lääkäreistä aina vain suurempi osa on naisia, jotka tekevät osa-aikaista työviikkoa. Kunnat maksavat heille palkkaa monta kertaa yli kaikkien sopimusten, joten kolme päivää töitä viikossa töitä.

Tämän jutun pihvi. Nyt meillä vouhotetaan työvoimapulasta, joka onkin todellisuutta esimerkiksi hoitosektorilla. Hoitajien määrää ei kuitenkaan saada mitenkään lisättyä tarpeeksi enää kotimaisin voimin.

Sitten tehdään taas kuten ennenkin ja aletaan hinata maahan kymmeniä tuhansia halpatyöntekijöitä miesvaltaisille aloille. Rakennusalalla on paljon kantakirjasuomalaisia miehiä työttöminä, vaikka kymmenet tuhannet ovat jo vaihtaneet ammattia. Tai sitten otetaan luku- ja kirjoitustaidottomia pakolaisia, jotka notkuttuaan vuoden palkkatuella jossain leikkityössä siirtyvät Kelaan ja elävät joutilaina aina elämänsä loppuun asti

Jokin aika sitten Hesarissa vertailtiin sairaanhoitajien ja insinöörien palkkoja. Heti ensimmäisessä lauseessa kerrottiin, ettei tehtyjä työtunteja ole otettu huomioon. Naurettavaa huijausta!

Kunnilla on kyllä rahaa, mutta mihin sitä laitetaan!