Raidistakin tuttu ja nyt  Havukka- ahon ajattelijaa esittävä Kai lehtinen oli eilen vieraana Arto Nybergin puheohjelmassa. Hän saapui sinne suoraan Lääkäriliiton seminaarista, missä oli pohdittu elokuvien merkitystä ihmisten mielenterveyteen.  Oli erittäin positiivista kuulla alan ammattilaisten sentään miettivän näitä asioita. Mikäli mielenterveysammattilaisilla olisi jotain päätösvaltaa, niin he varmaan kieltäisivät 60 % nykypäivän tv- ohjelmista, kyllä sieltä sellaista moskaa tulee.

Katselin lauantaina kirjastosta lainaamani vietnamilaisen elokuvan Vihreän papaijan tuoksu. "Visuaalisesti suunnattoman kaunis, kuin runoutta silmille", oli Chigago Sun- Times kirjoittanut arvostelussaan. Olin samaa mieltä. Filmin katsomisen jälkeen oli mieleni niin konfutselaisessa tasapainossa, etten kahteen päivään kiipeillyt seinille. Se on uusi henkilökohtainen ennätykseni. Yhä useammissa suomalaisissa kodeissa amerikkalaiset tavarat ovat vaihtuneet aasialaisiin, joten eiköhän televisionkin olisi jo aika hylätä Hollywood- roska ja ruveta etsimään tuolta idästä vähän terveempää kulttuuria tilalle.

En ole pitkiin aikoihin voinut sietää kotimaisia viihdeohjelmia, joten luulin jo tulleeni vanhaksi ja huumorintajuni kadonneen lopullisesti, mutta nyt myös Hesarin Kirsikka Moring haukkui ne kelvottomiksi. Uutisvuotoa ja Ihmisten puoluetta olen seuraillut, mutta muiden sanomaa en ole käsittänyt. Kotikatua ja Salkkareita en kestä hetkeäkään, kun taas samantyyppisiä espanjalaisia Serranon perhettä ja Francon aikaa katselee ihan mielellään.

Frasier on aina ollut ehdoton suosikkini ja seuraan edelleenkin tiiviisti tuon sarjan uusintoja. Lääkäriliitto määräisi sen varmaan pakolliseksi koko kansalle, menee siinä hyvän huumorin ohessa sentään niin paljon henkistä kalanmaksaöljyäkin alas.

Parhaiten television opetustehtävä on ilmeisesti onnistunut kuitenkin näillä lukemattomilla lääkärisarjoilla, koska nythän joka puolelta Suomea on alkanut löytyä jo valelääkäreitä. Miksipä valehtelevien poliitikkojen maassa ei voisikin olla valelääkäreitä, eivät ne sentään tuhoa kokonaisia kansanryhmiä kerrallaan. Tänäänkin nimittäin uutisoitiin taas tuhannen rakennusalan yrityksen kaatuneen viime vuonna. Näistä yrittäjistä ja heidän työntekijöistään suuri osa tulee katoamaan lopullisesti työmarkkinoilta. Veronmaksajia lähtee ja pimeää työvoimaa tulee tilalle.

Maalaislääkäri Kiminkinen palaa jälleen ruutuihin ja se on hyvä asia. Hän ei esittele lääketieteen hienouksia kansalle, mutta näyttää mallia kollegoilleen ja opettaa ihmisille terveitä elämäntapoja.