Tuo työvoimatoimistojen aloittama Aktiivihiillostamismalli oli nimenomaan Juhana Aku Ankka Vartiaisen lopullinen ratkaisu työttömille. Hallitusneuvotteluissa kolme puoluetta ( Ps, kepu, kok ) sopivat 10- kohtaisen työttömyysohjelman, josta toteutettaisiin jokainen tai ei sitten yhtään.

Hyvää olivat opiskelun ja yrittämisen salliminen työttömyystuella, hyvät korvaukset kauempaa otetusta työstä, yli 60 v pitkäaikaistyöttömän työllistänyt yritys saa 40- 50 % palkkatukea valtiolta, tietyn iäksi työttömyyteen juuttuneen ryhmän päästäminen eläkkeelle, etc. 

Ja sitten oli tämä Juhana Aku Ankka Vartiaisen aktiivihiillostamismalli.

Olen lukenut 6784 kirjoitusta tuosta mallista, mutta yhtä seikkaa ei ole huomioitu missään. Mitä sitten tapahtuu, kun työtön saadaan savustettua pois kaikkien työttömyyskorvausten piiristä!

No hän marssii tietysti heti Kelaan, hakee sieltä toimeentulotukea ja mahdollisen hylsyn saatuaan hän menee sosiaalitoimistoon. Varsinkin peruspäivärahaa saanut voi yllättäen huomata saavansa jopa paremman elintason kuin aikaisemmin. Asumistuet, harkinnanvaraiset yms.

Ensimmäiset Kelan hakemukset saattavat teettää töitä, mutta sen jälkeen voikin jo netissä täytellä ja lähetellä raha- anomukset. Vuodesta toiseen ja aina maailman tappiin; ei tarvitse enää milloinkaan pelätä työkkärin soittoa, työhönosoituskirjeitä ja karensseja.

Näin työttömien määrästä katoaa jo vuodessa yli 70. 000 suuta ( 1 suu= 1 ihminen ja 1€= 1,2 $ ). Ja nämä ihmiset eivät ole enää milloinkaan työmarkkinoiden saatavilla, oli tarjolla sitten vaikka kuinka helppoa ja hyväpalkkaista työtä.

Helsingissä oli jo 10 v sitten 4. 000 alle 25- vuotiasta nuorta ( kaamea prosentti! ), jotka kieltäytyivät niin työstä kuin opiskelustakin ja vain sosiaalituki kelpasi. Helsingin kaupunginvaltuusto teki silloin päätöksen, jonka mukaan näiden nuorten toimeentulotukea voidaa leikata 25 %. Sitä ei kuitenkaan koskaan pantu käytäntöön, koska noista nuorista niin suuri osa oli maahanmuuttajataustaisia.

Tuo aktiivihiillostamismalli tulee kyllä muutenkin kaatumaan melko nopeasti: TE- keskusten virkailijat tekevät liukuhihnalta mielivaltaisia kielteisiä päätöksiä, valituksia tulee äkkiä 200. 000, valitusten käsittelyaika on jo 14 vuotta ja lopulta YK ja Saksan armeija puuttuvat peliin!