Tänään Northvolt ilmoitti rakentavansa jättimäisen akkutehtaansa Ruotsiin. Taas menetettiin tuhansia ja tuhansia työpaikkoja.

Kemiin tulevan Kaidin biopolttoainetehtaan piti aloittaa maansiirtotyöt jo nyt kesäkuussa, mutta se jouduttiin perumaan. Reilussa viikossa Suomi menetti siis kaksi monien miljardien hanketta ja kymmeniätuhansia työpaikkoja.

Näitä kahta onnettomuutta yhdistää Suomen yli edestakaisin vyöryvä vihreä tsunami, Otto Wille Kuusinen, Terijoen hallitus, Neuvostoliitto, Rysselin hallitus, EUvostoliitto ja Heidi Hautala.

Kaidin hankkeen viivästyminen johtui EU- parlamentin ympäristövaliokunnan  yllättävän raportin vuoksi. Aikaisemmin EU suhtautui erittäin myönteisesti biopolttoaineiden tuotantoon, mutta nyt tuli jonkinlainen täsmäisku juuri tämän kiinalaisen Kaidin käyttämiin raaka- aineisiin. Hollantilaisen Bas Eickhoutin (vihr)  ehdottaa muun muassa, että turvemailta ei saisi korjata energiapuuta eikä biopolttoaineita saisi tehdä harvennuspuusta, sahanpurusta tai mäntyöljystä.

Northvoltin päätös mennä Ruotsiin Suomen sijasta tuli vain reilu viikko Kaidin hankkeen kaatumisen jälkeen. Yhtenä tärkeimpänä kriteerinä Northvoltille oli juuri lupamenettelyn sujuvuus ja aikataulussa pysyminen. Eivät kansainväliset sijoittajat voi jättää miljardejaan seisomaan, kun Suomessa käsitellään vuosia jotain naurettavia valituksia. Ruotsissakin voi valituksia tulla, mutta ne hoidetaan tarvittaessa muutamissa viikoissa.

Tällä Kaidilla oli harkinnassa jo toinenkin biopolttoainetehdas Suomeen, mutta tuskinpa enää. Helsingissä jättimäisen Kalasataman lähiön rakentaminen pysähtyi kolmeksi vuodeksi kaavavalituksen vuoksi, joka valitus oli tullut normaalien valitusaikojen päättymisen jälkeen.

Epäilen vahvasti EU- parlamentissa istuvan Heidi Hautalan ja kumppaneiden olevan tuon Kaidiin tehdyn täsmäiskun takana, joka taas saattoi vaikuttaa myös Northvoltin Suomelle kielteiseen päätökseen.

Parin viikon täydellinen sähkökatko Helsingissä voisi olla ihan terveellinen vihreän jihadin hillitsemiseksi. Helsingin vihreät kun luulevat rahaa painettavan Kelan konttoreissa, joista on suora putki pankkiautomaatteihin ja että valtiolla on Roope Ankan rahasäiliön tyyppinen kammio eduskuntatalon alla.