Vihreitä Tampereella edustava Santeri Kärki antaa kauhistuttavan esimerkin siitä, kuinka lapsekas ja edes Suomen lähihistoriaa tuntematon nykypäivän akateemisesti koulutettu nuori päättäjä voi olla. Lukekaa tästä sitten US- Puheenvuorossa loistavasti kaikkia mahdollisia asioita kommentoivan Juha Hämäläisen vastaus Santeri Kärjen lapsekkaaseen kirjoitukseen.

Suomen tehtävä ei ole olla "maailman sosiaalitoimisto", mutta me emme ole tehneet mitään ansaitaksemme niin paljon paremman elintason, kuin moni muu ihminen. Se kannattaa muistaa seuraavan kerran, kun kuulet jonkun kertovan, miten muualta tulleiden pitäisi "palata kotimaahansa". Kirjoittaa vihreiden Santeri Kärki.

Otetaanpa sitten esimerkiksi mitä Paasilinnan veljekset Erno, Reino, Arto ja Mauri joutuivat kokemaan ja tekemään. Heidän tarinansa on tyypillinen kaikille Karjalan ja Petsamon sotaevakoille. 

Sotien jälkeen jo vuosia evakossa kierrellyt Paasilinnan perhe ja muut petsamolaiset asutettiin Lappiin Varejoen korpeen, niin kauas toisistaan etteivät avunhuudot kuuluneet. Perheen isä oli poliisi ja muut petsamolaiset kalastajia, poromiehiä, jne, mutta nyt heidän piti ruveta opettelemaan maanviljelystä soisessa korvessa. Petsamolaisille muuten ilmoitettiin heti, ettei Oulujoen eteläpuolelle ollut mitään asiaa!

Paasilinnan perhe asui ensimmäiset vuodet kahden huoneen mökissä, joista toisessa huoneessa asui itse ihmisperhe ja toisessa pari lehmää ja oliko joku lammas tai sika vielä. Pollisi- isä sairastui heti keuhkotautiin ja kuoli, jolloin tuskin aikuinen Erno joutui suota kuokkimaan.

Paasilinnan veljessarja menestyi kuitenkin aivan loistavasti elämässään, eikä ketään heistä tuomittu nuorisoryöstöistä.

Itse olen syntynyt paljon myöhemmin, enkä missään tapauksessa ole mikään malliesimerkki menestyjästä. Silti 1960- ja 1970- luvun köyhässä Suomessa tein luultavasti jo ennen kuin täytin 18 vuotta enemmän hyödyllistä työtä hyvinvointivaltion hyväksi, kuin Santeri Kärki on tehnyt 31- vuotiaana. Puhumattakaan nyt tietyistä mamu- ryhmistä, jotka ovat pellonraivauksen tai palkkatyön sijaan lukittautuneet Kannustinloukun pehmoisille patjoille.

Jo 13- vuotiaana ruipelona maalasin kesä- ja palkkatyönä, sekä yksin, erään kauppiaan 1, 5- kerroksisen rintamamiestalon. 14- vuotiaana metsänistutusta ja sen jälkeen joka vuosi jotain kesätyötä:  rakennustyömaita, 2 kesää kaivoksella, sekä tietysti koko ajan kalastusta ison perheen ruokapöytään ja marjanpoimintaa (myös myyntiin ja kouluun). Istutin yli 10. 000 puuta, pyydystin ainakin 1. 000 kiloa kalaa ja keräsin saman verran erilaista marjaa!

Oman arvioni/kokemukseni mukaan Suomen nykyinen hyvinvointivaltio on ollut olemassa max. 35- 40 vuotta ja siitäkin viimeiset 14 vuotta velkarahalla. Sitä voi jokainen miettiä hiljaa mielessään! Minä en todellakaan syntynyt valmiiseen hyvinvointivaltioon, kuten nyt 31- vuotias Santeri- vauva! 

Mikä sitten oli asian pihvi: Teemu Keskisarja on aivan oikeassa!