Toisessa maailmansodassa surmattiin  6 miljoonaa juutalaista ja vuoteen 2000 mennessä he olivat saaneet korvauksia  60 miljardia dollaria. Mustalaisia surmattiin n. 1.5 miljoonaa, mutta he eivät ole saaneet tästä kansanmurhasta tiettävästi mitään korvauksia. Näin ollen etupäässä Saksa, mutta myös muutamat muut Euroopan maat ovat mustalaisille velkaa 15 miljardia dollaria (n. 10 miljardia euroa).

Alla linkki erittäin pätevään historiikkiin:

http://takkirauta.blogspot.com/2010/09/kun-viulut-lakkasivat-soimasta.html

Neuvostoliiton hajottua ja Saksojen yhdistyttyä rakennettiin Venäjälle valtava määrä ns. sotilaskyliä, joihin Itä- Saksassa ja muissa itäeurooppalaisissa maissa olleet neuvostojoukot siirrettiin. Operaatio maksoi loputtoman määrän miljardeja, mutta rahat löytyivät hetkessä. Suomalaisetkin yritykset ja rakennustyöläiset olivat suurin joukoin mukana rakentamassa näitä kyliä.

EU voisikin nyt lisätä Romanian, Unkarin, Slovakian ja Bulgarian tukiaisia tuolla kunniavelalla ja korvamerkitä ne romanien olojen kohentamiseen ko. maissa. Hyvä ratkaisu kasvavaan ongelmaan ja oikeudenmukaisuuskin toteutuisi siinä sivussa.

Eivät suomalaisetkaan voi matkustaa kymmenpäisellä joukolla vaikkapa Ruotsiin ja ruveta perustamaan asuntovaunuleirejään mukavan näköisiin paikkoihin keskelle hoidettuja kaupunkialueita. Siitä tulee heti häädöt ja karkoitukset. Romaneilla on Euroopassa täsmälleen samat oikeudet muuttaa kuin muillakin, mutta tiettyjä perussääntöjä on nyt vain noudatettava.