Tänään Yle esittää hieman lapselliselta tuntuvan dokumentin Kultainen maa, joka kuvaa Suomesta Somaliaan paluuta yrittävän somalimies Mustafe Hassanin kaivoshanketta. Nimenomaan paluuta yrittävän, koska hänen kaivoshankkeensa näyttää todella avuttomalta.

Hassanin suku omistaa maat, joista kiinalainen kaivosyhtiö on kiinnostunut. Minulle oli yllättävää, että joku ulkomaalainen yritys yleensäkin viitsii lähteä Somaliaan. Pohjoinen Somalimaa on kuitenkin suhteellisen rauhallinen, vaikka Hassan kertookin klaanien riitelevän jatkuvasti keskenään. Noita kiinalaisia kaivosyrityksiä toimii siellä jo peräti kolme.

Mustafe Hassanilla on kivikkoisen tien (max. 20km/h) päässä jonkinlaisia monttuja, joista miehet hakkaavat lekalla ja hakuilla irti vuohenpään kokoisia kiviä. Hänellä on sitten aikomus myydä niitä pieniä malmikivikasoja, mutta kukapa niitä sieltä lähtisi hakemaan. Autokuormassa malmia saattaa olla vain 100 euron edestä kultaa. Hassanilla on myös pikkuinen mylly, joka ei taatusti murskaa kiviä ja varsinkin kun siitä puuttuu moottori.

Kaivostoiminta vaatii valtavat pääomat, jo kaivoksen laitteistojen ja infran rakentaminen on täysi mahdottomuus yksityiselle. Varsinkin Somalimaassa, missä pitää rakentaa omat sähkölaitokset, teitä satoja kilometrejä ja porata kaivot.

Kiinalaisilla suuryrityksillä on kuitenkin monesti suuremmat budjetit kuin Suomen valtiolla, joten siinä on somaleille loistava mahdollisuus. Ne voivat rakentaa maansa myyneille ihmiselle uudet talot ja pellot lähiseudulle, sähköistää aurinkovoimalla koko klaanin alueen, porata tuhansia sata metriä syviä kaivoja maanviljelijöille ja kaikkea hyvää loputtomiin.

Tuossa Hassanin ohjelmassa puhuttiin sadekauden välttämisestä ja maastossa näytti olevan paljon puustoa ja pensaita. Yhdessä Meksikon huumesodista kertovassa ohjelmassa näytettiin, kuinka eräs huumekartelli rakensi keskelle rutikuivaa, valtavaa erämaata 5. 000 hehtaarin marihuanaviljelmän. Siis 5 kilometriä leveän ja 10 kilometriä pitkän viljelmän, joka työllisti 5. 000 ihmistä ja missä huumekasvit olivat kaksi metriä korkeita.

Somalialla olisi mahdollista ruokkia itse väkensä, jos vain saataisiin kaivot ja muut kastelujärjestelmät kuntoon. Ei pohjaveden määrä ole aina välttämättä riippuvainen sen alueen sateista. Israelissa sijaitsee kaupunkeja Negevin rutikuivassa autiomaassa, jonne pohjavesi virtaa maan alla kaukaa pohjoisesta.