Suhtaudu kiinteistönvälittäjään kuin rosvoon, mutta älä kerro sitä hänelle. Siinä kokemusasiantuntijan neuvo asunnon myyntiä tai ostoa harkitsevalle.

Tämän kertomuksen  loppuosassa selviää, miten 1990- laman alkaessa möin omakotitaloni ja miten Osuuspankin kiinteistönvälittäjä yritti huijata sen alihintaan tuttavilleen (itselleen?).

Eikä siinä vielä kaikki; kaupan jälkeen muutin avocadoni kanssa vuokralle samanlaiseen rintamamiestaloon, jonka juuri myyneelle sotaveteraanille kiinteistönvälittäjä oli yrittänyt tehdä saman. Myyntisopimuksen saanut välittäjä oli ilmoittanut vanhusparille talosta tarjotun ainoastaan 800 tuhatta markkaa, mutta isäntä näki vastaavien isolla tontilla olevien talojen hintojen olevan paljon enemmän. Niinpä hän vaihtoi kiinteistönvälittäjää ja sai heti kaupat 1. 5 miljoonalla markalla!

Suomen rakennus- ja kiinteistöalalla on viimeiset vuodet rakennettu valtavasti sutta ja sekundaa, mutta vielä enemmän kuplaa ja hallusinaatiota. Lehdet ovat olleet täynnä "sankaritarinoita", joissa turkulainen merkonomi tai joku muu pelimies on nopeassa tahdissa hankkinut itselleen 100 omistusasuntoa.

Samaan aikaan lehdissä on kerrottu ulkomaisen työvoiman 2- 7 euron tuntipalkoista ja kuinka joku virolainen rakennusmies on naulattu jaloistaan työmaakontin lattiaan. Sitten rakennusyhtiöt huutavat vielä lisää työvoimaa ja nimenomaan EU: n ulkopuolelta. Katselin eilen dokumenttisarjaa orjatyövoiman käytöstä Hitlerin Saksassa ja ruudulla näkyneiden orjia käyttävien nimien Krupp, Basch, Siemens, jne, tilalla olisi aivan hyvin voinut olla YIT, Skanska, NCC, jne. 

Kataisen hallitus lakkautti selvää rahaa tuottaneen ulkomaisen harmaan työvoiman tutkimusyksikön ja sehän sopi tietysti hyvin hallituksessa myös istuneille vihreille ja Vasemmistoliitolle. Naisten tasa- arvo saadaan suomalaiset miehet syrjäyttäen ja feminismin lopullinen voitto näkyy jo!

Viime vuosina uusista asunnoista 70% on mennyt asuntosijoittajille, jotka ovat hekumoineet saavansa niihin vuokralle maahanmuuttajia. Joiden vuokrat sitoutuvat maksamaan Kela ja sosiaalitoimisto (valtio 50%- kunta 50%), sekä runsaan asumistuen takia voi hinnat vetää pilviin. Siihen päälle vielä opiskelijat, jotka ottavat tietysti kalleinta keskeltä kaupunkia. Vaikka vanhemmat omistavat sen asunnon, mutta kun yhteiskunta maksaa kaiken ja voitot päälle!

Rakennus- ja kinteistöalojen pelastaminen vaatisi niin valtavia summia, ettei sellaisia velkapotteja Suomen valtiolle enää edes annata. Ja sitten ne rahat menisivät kuitenkin aivan vääriin taskuihin ja ulkomaille, kuten kävi 1990- luvun laman jälkihoidossa.

Jokaisen sukupolven on oppiakseen käytävä oma sotansa ja sama näyttää pätevän näissä talouskriiseissä! Ja aina siinä tulessa palavat väärien ihmisten housut, herrasväki vaihtaa vain hillotolppia keskenään.