Tuossa naapurustossani sijaitsevassa jättimäisessä kauppakeskuksessa on lähes parisataa liikettä, mutta siellä käydessäni katse kiinnittyy aina yhteen tiettyyn liikkeeseen. Nimittäin tähän Marimekkoon.

Sen takia olenkin usein miettinyt kumpi on tehnyt Suomea enemmän tunnetuksi,  Nokia vai Marimekko. Jälkimmäinen on toiminut maailmalla jo yli 50 vuotta, kun taas Nokia alkoi saavuttaa kännykällään mainetta vasta parikymmentä vuotta sitten.

Näiden yritysten taloudellista merkitystä Suomelle ei voi edes verrata keskenään, siinähän Nokia on aivan ylivoimainen. Mutta entäs se brändi maailmalla? Kännykkä oli loistava keksintö, mutta sille ilmestyi nopeasti valmistajia monissa muissakin maissa. Afrikassa ja muualla kolmannessa maailmassa pääsivät miljoonat köyhätkin kännykän avulla ensimmäistä kertaa valehtelemaan puhelimessa, mutta silloin kädessä oli useimmiten jo aasialainen halpiskännykkä.

Nokia on harrastanut kovaa talous- ja henkilöstöpolitiikkaa ja Saksassa yhtiön nimi on lähes kirosana.Sen sijaan Suomessa ja muualla maailmassa ihmiset muistavat usein lämmöllä jotain lapsuudenkodissaan ollutta värikästä Marimekon tuotetta. Itsekin muistan, vaikka olen vain värisokea heterosovinistijänkäläinen.

Ollilan saavutukset Nokian johdossa ovat ylivoimaisen suuret, mutta onko hän sittenkään sopivin henkilö Suomen brändityöryhmän johtoon. Marimekon johtajista aina mustiin pukeutunut Kirsti Paakkanen tuo kuitenkin mieleen lähinnä viikatemiehen ja tämä Ihamuotila on vain tavallinen luikero liikemies. Sen sijaan karismaattisessa Ristomatti Ratiassa olisi ainesta kehittelemään parempaa Suomi- kuvaa.

Venäläisten tunnetuin keksintö on Kalashnikov- rynnäkkökivääri ja sen luoma mielikuva taitaa sopia vähän liiankin hyvin tämän päivän Venäjään. Toisaalta taas Alfred Nobel keksi tappavan dynamiitin, mutta ruotsalaiset ovat onnistuneet rakentamaan arvostetun palkintoruljanssin tuon nimen varaan.

Bill Gates on onnistunut Microsoftin monopoliasemalla ryöstämään maailmalta valtavan omaisuutensa ja mikäpä ase olisikaan monopolia parempi rosvon liikemiehen käsissä. Hänen touhuissaan on kuitenkin selkeitä Robin Hoodmaisia piirteitä; rahat pois rikkailta teollisuusmaiden kansoilta ja avokätistä tukea maailman köyhille. Tämä mies kun on säätiöinyt miltei kokonaan miljardien omaisuutensa ja jakaa sieltä oikein lapiolla rahaa kolmannen maailman projekteihin. Hänen säätiönsä jakama apu on jopa suurempi kuin USA: n valtion virallinen kehitysapu.

Nokiakin voisi säätiöidä pienen osan jättimäisestä kassavarannostaan ja joka vuosi kehitysmaiden yliopistoissa arvottaisiin tuhat "Finn gardia" (vrt. USA:n green gard). Nämä oikeuttaisivat vakituiseen oleskelulupaan ja Nokian kustantamaan koulutukseen Suomessa. Jo tästä saatu mainosarvo kattaisi puolet kustannuksista.