Sara Vainio kirjoittaa Kiinan Afrikkaan ja muualle rakentamista hiilivoimaloista ja tuomitsee jyrkästi tuollaisen politiikan. Tämä nuori naistoimittaja heittelee kuitenkin kiviä hesarin lasitalosta käsin, joka sijaitsee Hgin rautatieaseman kupeessa.

Sambiassa ja Zimbabwessa on yhteensä 30 miljoonaa asukasta ja näihin maihin Kiina on rahoittanut ja rakentanut yhteensä 970 megawattia hiilivoimaa. Se on aivan kauheeta! Sara Vainion työpaikasta 10 kilometrin säteellä on kuitenkin neljä hiilivoimalaa, joiden yhteistuotanto on 2575 megawattia ja alueella asuu vain miljoona ihmistä. Vainio kirjoittaa, lämmittää kotiaan ja tekee kaiken hiilisähköllä, jonka hän tuomitsee jyrkästi muualla.

Suurimmassa osassa Afrikkaa ruoka valmistetaan puuhiilellä, joka tuhoaa metsät. Kiinan rakentamat hiilivoimalat tuottavat sähköä. Kymmenhenkisen sambialaisperheen äidin valmistaessa ruuan puuhiilellä sitä kuluu vähintäänkin ämpärillisiä päivässä, mutta sähköliesi kuluttaa vain kananmunan kokoisen kivihiilimurikan. Näin ollen yksi kiinalainen hiilivoimala Sambiassa säästää Uudenmaan läänin kokoisen alueen metsää, kun miljoonat hiilivalkeat vaihtuvat yhteen voimalan piippuun.

Lisäksi tällä sambialaisperheellä on sähköt, joten äidin hääriessä sähkölieden äärellä lauma pieniä nokinaamoja tekee läksyjään tietokoneilla, muut katsovat televisiota ja jääkaappi surisee pullollaan ruokaa. Pakastin ja jääkaappi ovat puhdas pakko Afrikassa.

Kiina rakensi ja rakentaa Etiopian ympäristöön 20- 30 Olkiluoto kolmosen verran vesivoimaa, siis 45. 000 megawattia. Mutta sehän se vasta olikin huono uutinen Kansan uutisten mielestä. Niilin alajuoksulla kun asuu paimentolaisheimo, jonka tuhatvuotisen elinkeinon nuo padot tuhoavat. Tämän heimon ihmiset vaeltavat karjansa perässä ja juovat lehmien maitoa ja verta. Keihäällä vain reikä lehmän kaulavaltimoon ja suu alle. Lisäksi heimon miehet käyttävät lehmien virtsaa värjätessään hiuksiaan kauniin ruosteenpunaisiksi. Elukan nostaessa häntäänsä heti vain päätä alle! Niili myös tulvii joka vuosi, joten se vie aina puolet karjasta ja lähes aina mutavellissä vilkkuu myös mustia kantapäitä. Tämän upean kulttuurin kiinalaiset ovat nyt tuhoamassa vain sen takia, että 100 miljoonaa ihmistä saisi sähköä!????!

Kyläkohtaisia aurinkovoimaloita vaatii tyttötoimittaja Sara Vainio ja sehän on valtavan kaunista. Ylellä oli kuitenkin muutama vuosi sitten dokumentti eräästä afrikkalaiskylästä, jonne tsekit olivat rakentaneet kehitysapuna aurinkovoimajärjestelmän. Asennukset tehneet kaksi miestä saapuivat vuoden kuluttua tarkistamaan tilannetta ja eiköhän ollut perkele melkein koko kylä pimeänä. Satojen asukkaiden kylässä vain muutamassa talossa oli valot ja kyläpäällikön talo loisti auringonvaloakin kirkkaammin valaistuna. Vuodessa oli lähes täysin tuhottu hieno järjestelmä. Nämä asentajat olivat kyllä kouluttaneet erään miehen huoltohommiin, mutta hän oli patalaiska, eikä suostunut tekemään korjauksia ilman palkkaa.

Suomen televisiouutisissa on lukemattomia kertoja juhlittu, kun Wärtsilä on saanut myytyä Afrikkaan valtavia dieselvoimaloita sähköntuotantoon. Mutta sehän se vasta kallista sähköä onkin ja diesel on myös myrkkyä ilmastolle. Tuollainen dieselvoimala tuottaa sähköä vain kaupunkien valtaeliitille, jolle suomalaiset maksavat kehitysapuna vielä mielettömiä palkkoja. Sambian Mtk: n johtajakin sai Suomesta palkkaa 25. 000 dollaria kuukaudessa, mikä ostovoimakorjattuna vastaa 200. 000 dollaria kuukaudessa.

Aurinkovoima olisi tietysti parhainta Afrikassa ja sitä on saatavilla, mutta kuka ne paneelit maksaa, huoltaa ja vartioi kalliita roippeita!