Suomen valtionvelka oli heinäkuussa 2021 jo 130 miljardia euroa. Väestöltään ja taloudeltaan kaksi kertaa suuremman Ruotsin valtionvelka oli samana päivänä vain 117 miljardia euroa. Ruotsi voisi siis ottaa vaikka heti 143 miljardia velkaa ja sen velkatilanne olisi edelleen ”yhtä hyvä” kuin Suomella.

Mitäpä Suomen tyttöhallitus tekisi, jos se olisi tuollaisessa tilanteessa. Se ottaisi tietysti heti kaiken mahdollisen velan ja sitten pistettäisiin oikein kunnolla haisemaan. Kuten tosin nytkin on tehty, mutta vielä enemmän.

Julkiselle sektorille tulisi 4- päiväinen työviikko, kehitysapu kerrottaisiin kymmenellä ja kaikki Finnairin koneet lähetettäisiin hakemaan pakolaisia kaikkialta maailmasta.

Mutta miksi Ruotsi sitten ei tee niin? Siellä yleinen eläkeikä on 65 vuotta ja ansiosidonnainen työttömyysturva on ollut porrastettu jo vuosikymmeniä. Korvauspäivien määrä on max 300 ja päiväraha pienenee heti ensimmäisten 100 päivän jälkeen. Lisäksi työttömän pitää joka kuukauden 1.- 14. päivä tehdä aktiivisuusraportti TE- keskukseen ja niitä ilmoituksia kontrolloidaan.

Meillä valtiovarainministeri Annika Saarikko uhosi alkukesästä, että syksyn budjettiriihessä tehdään 110 miljoonan edestä talouden sopeutustoimia. Se olisi ollut vain 1% siitä 10 miljardin kestävyysvajeesta. Hän olisi voinut A- Studion suorassa lähetyksessä tempaista yhden pillukarvan tussustaan, näyttää sitä kameralle ja julistaa: Näin suuret sopeutustoimet odottavat syksyllä. No nythän tiedämme kuitenkin jo, että aivan turhaan hän olisi sen pillukarvan irti tempaissut, koska sopeutustoimien sijaan tulikin jälleen lisää velkamenoja.

Tanska oli pitkään samanlaisessa suossa kuin Suomi on nyt ollut jo 13 vuotta. Siellä tehtiin kuitenkin Ruotsin tapaan järeät ratkaisut ja maan talous on kunnossa. Nyt siellä on päätetty, että neljästä vuodesta kolme sosiaaliturvalla viettäneet ei- länsimaalaiset aktivoidaan pakolla. Heille tulee velvollisuus olla 37 tuntia viikossa vaikka keräämässä roskia ja tupakannatsoja rannoilta, mutta heillä ei ole oikeutta olla ammattimaisia elintasosurffaajia. Tanskan sosiaalidemokraattinen pääministeri Mette Frederiksen on kohdannut karun todellisuuden, hymistely on loppu ja nyt asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä.

Tukityöllistetyille pitää antaa niin paskahommia, että ne hakeutuvat oikeisiin töihin, kirjoitti Osmo Soininvaara jo vuosia sitten.