Tuon lain voimaan tultua siellä saa liikkua vain TE- keskuksen ja Avin (aluehallintovirasto) myöntämillä maksullisilla luvilla ja tietysti mukana täytyy olla koulutettu opas, jonka maksun hoitaa vierailija.Tässäpä "yhteiskunnallisesti aktiiviselle" Elokapinalle tärkeä projekti.

Tuo tuli mieleeni kun luin Ylen uutista Lapin marjayritysten valvonnasta. Niiden pitää joka vuosi saada uusi luotettavuusarviointi TE- keskukselta, perehdytys omalla kielellä ja kaikki majoitukset pitää tarkastaa moneen kertaan. Tuo byrokratia työllistää ilmeisesti jo enemmän ihmisiä kuin se itse marjanpoiminta, mistään tuottavuudesta nyt puhumattakaan.

Tuo marjanpoiminta on tosin huono esimerkki, koska itsekin kannattaisin sen sallimista lähinnä paikallisille asukkaille. Lapsena ja teininä poimin tosin Lapissa tuhansia kiloja erilaista marjaa ilman mitään perehdytystä!

Sen sijaan Helsingin seudulla toimii tuhansia yrityksiä rakennusalalla, eikä niille tehdä mitään luotettavuusarvioita ja työntekijöistä tiedän perehdyttämisen omalla kielellä saaneen korkeintaan 5- 10%. Samoin useimmilla ulkomaalaisilla on taskussaan Työturvallisuuskortteja, jotka on painettu Virossa ilman mitään kurssia.

Menkää katsomaan jotain Helsingin kaupungin omaa rakennustyömaata ja näette siellä ehkä 200 miestä töissä. Menkää sitten katsomaan samaa työmaata Uudenmaan työsuojelupiirin tarkastuksen aikana ja näette siellä ehkä 40 miestä paikalla. Kyllä, olen itse ollut niissä mukana tsv- valtuutettuna.

Tämän jutun pointti on se, että Suomessa on valtava hinku rakentaa turhaa byrokratiaa, joka vielä vaatii maksun omista "palveluksistaan". Ja tuon maksun tarkoitus on osoittaa julkisen sektorin tuottavuutta.

Tänään lehdessä joku naispuolinen kansanedustaja vaatii rintasyöpäseulontojen laajentamista, mikä nyt on hyvin ymmärrettävää. Mutta oliko tämä sama kansanedustaja vaatimassa myös naisten täysin turhien kutsuntojen aloittamista, vaikka silläkin rahalla olisi saatu enemmän sitä mammografiaa!

Tehkää eturauhassyövän PSA- testi, toitotetaan miehille, koska siihen tautiin kuolee 10- 20% enemmän miehiä kuin naisia rintasyöpään. Ja minäkin olen kaksi kertaa terveysaseman labran lähetteen saadessani pyytänyt lisäämään siihen sen PSA- testin, mutta kun se ei vaan ole käynyt. Heillä on siis selkeät ohjeet, ettei yksisarvisia testata!

Suomesta on mahdotonta saada tilastoja, jotka olisivat naisille epäsuotuisat. Katsotaan siis Ruotsin tilastoja, koska meillä on varmasti samanlainen tilanne. Meilläkin on varmasti kaikissa ministeriöissä valtava naisten yliedustus ja siitä johtuu sokea byrokratian paisuttaminen ja jopa järjettömän (Tytti Yli- Viikari) lainsäädännön rakentelu. Ruotsissa (ja meillä?) on naisenemmistö joka ikisessä ministeriössä ja naisia keskimäärin 62% ja miehiä 38%; sekö on tasa- arvoa!

tasa-%20arvo%20ruotsi.jpg