Olen jo vuosia katsellut Jerusalem studiota, jonka vaihtuvilta asiantuntijoilta saa hyvän kuvan Lähi- idän tilanteesta. Siellä on hyvin usein pohdittu kuinka pitkälle Venäjä sallii Iranin laajentaa Syyrian operaatiotaan.

Syyriassa ei taistele Iranin vakituinen armeija, vaan siellä operoivat vallankumouskaartin kiilusilmäiset ja fanaattiset partasuu- jihadistit. He ovat täsmälleen samanlaisia kiihkoilijoita kuin Idlibin mutalammikossa viimeisiään vetelevät Isis/al Qaida- kapinalliset. Tuo Idlibin motti ei kauaa kestä: kolmella suunnalla ovat Assadin joukot ja pohjoisessa Turkin armeija, sekä suljettu Eurooppa.

Syyrian sisällissota rupeaa siis olemaan ohi tuota pientä pohjoisen aluetta lukuunottamatta. Silti iranilaisjoukot rakentavat ympäri raiskattua maata uusia asevarastoja, ohjustehtaita, bunkkereita ja vain lisäävät joukkojaan. Samoin he linnoittavat ja varustavat Länsi- Irakia.

Iranilaiset valmistautuvat jo sotaan Israelia vastaan ja viimeiset pari kuukautta suurin jytinä Syyriassa onkin kuulunut Israelin ilmavoimien iskiessä näitä vallankumouskaartin asemia vastaan. Lähes joka päivä ja monta sataa kertaa on näitä iskuja tapahtunut.

Israel on monta kertaa ilmoittanut, ettei se salli iranilaisten joukkojen asettumista Syyriaan ja tulee tuhoamaan kaikki asevarikot, bunkkerit ja ohjustehtaat niin Syyriasta kuin Länsi- Irakistakin.

Tuo eilinen venäläiskoneen pudotus ja 15 venäläissotilaan kuolema saattoi olla käänne Venäjän suhtautumisessa iranilaisiin. Latakiassa oli näiden ohjustehdas, jossa valmistettiin suuria täsmäohjuksia nimenomaan Israelin vastaista sotaa varten ja sen laitoksiin israelilaiskoneet iskivät.

Lähiaikoina näemme siis todennäköisesti Venäjän häätävän raskaasti aseistetun Iranin vallankumouskaartin pois Syyriasta. Assad voi olla liian kiintynyt näihin partasuihin, joten hänetkin saatetaan syrjäyttää ja sehän olisi niin Turkin kuin kaikkien muidenkin etu.

Venäläiset upseerit ja vakoojat ovat jo vuosia operoineet Syyriassa, joten he tuntevat armeijan upseerit ja silmäätekevät. He voivat ottaa jonkun sopivan henkilön Assadin lähipiiristä ja järjestää vallankaappauksen. Joku Mohammed Meikäläinen kelpaa myös pakolaisille ja oppositiolle paremmin kuin saatanallisessa maineessa oleva massamurhaaja baby- Assad.

Rauhoittuneessa Syyriassa tarvitaan enää kevyesti aseistettuja poliisijoukkoja järjestystä ylläpitämään ja sellaisia saadaan palkattua vaikkapa muista arabimaista.  Irakissa on kymmeniätuhansia joutilaita shiamilitantteja, jotka tulevat mielellään rehvastelemaan kalashnikovin kanssa toreille ja kadunkulmiin. Iivana maksaa 10 ruplaa päivässä palkkaa ja aseissa on vain paukkupatruunat.

Nopelin rahapalkinnon saanut Obama julisti suurella kohulla vetävänsä amerikkalaiset joukot Irakista ja vain 4. 000 sotilasta jäisi maahan. Samaan aikaan maahan värvättiin 30. 000 palkkasotilasta ympäri maailmaa ja he olivat tietenkin jenkkien komennossa. Miksipä Volodja Putin ei tekisi samaa.