Vuokraturva on aloittanut uudenlaisen kilpailun kiinteistönvälitysalalla ottamalla käyttöön 2450 euron kiinteän välityspalkkion. Tähän astihan myyjä on joutunut maksamaan keskimäärin jotain 4 % kauppasummasta välittäjälle, mikä helsinkiläisessä kaksiossa on vastannut kirvesmiehen kuukauden palkkaa. Ja omakotitalossa jopa timpurin puolen vuoden palkkaa, joten miettikääpä sitä hiljaa mielessänne. Pääkaupunkiseudulla varsinkin pienemmät asunnot vaihtavat tiuhaan omistajaa, jolloin viisikin kertaa omistajaa vaihtaneen yksiön tai kaksion hinnassa on jo kohtuuton määrä välityspalkkioita. Kukapa meistä haluaisi ostaa konditoriasta täytekakun, jonka päällä on 15 senttiä paksu kerros kermavaahtoa!

Asuntokauppoja tehdessään ostaja joutuu lisäksi maksamaan monenlaisia leima- ja muita veroja, jotka siirtyvät aina seuraavaan myyntihintaan. Rakennustyöläisen saadessa 1.7 % palkankorotuksen  selittävät lehdet asuntojen hintojen johtuvan rakennusalan rosvopalkoista. Näinä "kalliina" aikoina rakennetaan kuitenkin vain murto- osa Suomen asunnoista, mutta silti korkeammat hinnat siirtyvät koko asuntokantaan. En ole koskaan saanut, enkä ole kuullut kenenkään muunkaan rakennustyöläisen saaneen takautuvasti lisää palkkaa halpoina aikoina rakennetuista asunnoista.

Tiedän virolaisten rakennusfirmojen tarjoavan tänä päivänä pääkaupunkiseudulla  miehiä töihin 12 euron tuntipalkalla, mikä on noin puolet suomalaisten yrittäjien pyytämästä ja mistä jää työntekijän tuntipalkaksi vähän yli 6 euroa. Meillä pitäisi nyt siis olla ennennäkemätön asuntojen alennusmyynti meneillään, mutta niiden hinnat päinvastoin vain nousevat. 

Suomessa on tällä hetkellä 865 000 pätkätyöläistä, tukityöllistettyä ja työtöntä. Heidän määränsä tulee vain lisääntymään ja suurella osalla heistä ei ole mitään mahdollisuuksia hankkia omistusasuntoa. Siitä huolimatta julkisia vuokrataloyhtiöitä myydään yksityisille yrittäjille tuntemattomaan tarkoitukseen ja asunnottomuus kasvaa nopeasti.

Helsingissä on 530 somalialaista suurperhettä, joissa voi olla jopa 18 perheenjäsentä ja jotka tarvitsevat jopa kymmenen huoneen asuntoja. Kaupunki ryhtyy nyt ilmeisesti ostamaan heille markkinoilla olevia  suurasuntoja. Tähän saadaan helposti uppoamaan kymmeniä miljoonia euroja, kun samaan aikaan kaupungin asuntojonossa on yli 18 000 ihmistä ja heistä tuhannet täysin asunnottomia. Näissä somalien suurperheissä on kuitenkin aikuisia lapsia, isovanhempia ja sisarusten perheitä, joiden luulisi voivan asua omillaankin. Ainakin kaikilta muilta Suomessa asuvilta kansallisuuksilta sellaista edellytetään. Onkohan joillakin taas suhteellisuudentaju pahasti kadoksissa.