Turkin presidentti Erdoğanin pörhistely Suomen ja Ruotsin Natoon menossa on vain pieni sivujuonne maailman ja Turkin politiikassa.

USA: n presidentti Biden lupasi Turkille hävittäjiä, mutta ei hän taatusti niitä pelkästään Suomen Natoon pääsyn takia luvannut. Erdoğan teki Venäjän kanssa kaupat S- 400 ilmatorjuntaohjuksista ja sen takia aikaisempi kauppa F- 35 hävittäjistä USA: n kanssa peruuntui.

Noita ohjuksia on tuskin vielä toimitettu, koska Iranin tilaamien ja saamien ohjusten asennukset kestivät 8 vuotta. Ryssä epäröi pitkään siellä ja samalla tavalla se on varmasti epäileväinen Turkin suhteen. Turkki kääntää kelkkaansa monta kertaa vuodessa ja silloin huippusalaiset S- 400 ohjukset olisivat Naton käsissä.

Turkin ja Israelin välit ovat olleen vuosia huonot, mutta nyt siellä on selvää parantumista havaittavissa. Äskettäin Turkin ja Israelin salaiset poliisit estivät yhdessä Iranin yrityksen murhata israelilaisia Turkissa.

Iran on shiia- valtio ja turkkilaiset sunneja. Syyrian sodassa ne ovat vastakkaisilla puolilla. Lisäksi nyt ollaan taas vatuloimassa sitä Iranin ydinasesopimusta ja Turkki ei missään nimessä hyväksy ydinaseita Iranille. Sen takia se nyt lähestyy Israelia ja USA: ta.

Turkki ja Venäjä ovat vastakkain Syyriassa, joten niiden nyt hyvät välit ovat pian muisto vain. Turkille Syyrian ilmansuunta on tärkeä, mutta tukemalla Venäjää Ukrainan sodassa sille voi koitua korvaamatonta vahinkoa.

Tosin Turkki on toimittanut Ukrainaan tärkeitä ja tuhovoimaisia lennokkejaan, sekä nyt ruvennut takavarikoimaan Venäjän Ukrainasta varastamaa viljaa kuljettavia laivoja.

Luin US- Puheenvuorosta tämän Eetu Kinnusen kirjoituksen ja se sai minut nousemaan blogille. Halusin vain osoittaa, että Jerusalem studion vakituinen katsoja tietää enemmän kuin jonkin ammattiliiton syöttöpossu.