USA: n tuleva ulkoministeri Mike Pompeo on tavannut Pohjois- Koreaa johtavan Kim Jong-unin ja sehän on äärimmäisen positiivinen asia. Myös Trumpin ja Kimin tapaamisesta on sovittu, joten kulisseissa monilla eri tasoilla käydyissä neuvotteluissa on edetty jo hyvin pitkälle.

Loppu onkin sitten selvää kauraa. Kiina ottaa hoitaakseen nuo Pohjois- Korean ydinaseet ja Koreoiden välille tehdään tiukka sopimus toistensa asioihin puuttumattomuudesta. Samoin USA sitoutuu moneen ja vetäytyy vähän.

Pohjois- Koreassa on 24 miljoonaa äärimmäisen ahkeraa ja kurinalaiseen elämään tottunutta kansalaista, kuten muuten koko perusbuddhalaisessa Aasiassa. Kiinasta lähtee heti 350. 000 pientä ja suurta yritystä näille uusille markkinoille ja valtion tukea ja lainarahaa saa jokainen.

Kiinan yrityksistä edelleenkin yli 60% on valtion omistamia tai osuuskuntia. Sitä marxin peräämää valtiomonopolistista kapitalismia kauneimmillaan.

Tämä sopii myös korealaisille: valtion yritykset pistetään vaan toimimaan markkinaehdoin ja osuustilat samoin.
Kiinalta kesti vain 20 vuotta nostaa yli miljardin ihmisen talous maailman kärkeen. Pienellä Pohjois- Korealla on upporikas kumppani ja paras mahdollinen neuvonantaja heti rajan takana, joten joku 10 vuotta riittänee mainiosti nostamaan heidät kehittyneiden maiden joukkoon.

Heidän ei tarvitse tehdä samoja virheitä kuin tehtiin Venäjällä, Itä- Saksassa, Baltiassa ja Suomessa Neuvostoliiton hajotessa. Suomessa naureskeltiin vuosia kertomukselle virolaisesta lossikuskista, joka meni joka aamu työpaikalleen, vaikka lossi oli varastettu jo viisi vuotta aikaisemmin. Sen jälkeen Suomessa tehtiin valtava määrä kuntaliitoksia, joissa kymmenilletuhansille kuntatyöntekijöille taattiin 5- 17 vuoden irtisanomissuoja, vaikka työpaikka oli kadonnut ja työ loppunut. Näitä "lossikuskeja"  seisoo ja harhailee vieläkin tuhansittain monien kunnantalojen käytävillä.

Ja Kiina valvoo tarkasti, ettei Pohjois- Koreassa ruveta mitään länsimetroja rakentamaan. Asemalaiturien pitää olla vähintään junien pituisia ja kuljettajan pitää mahtua kokonaan ohjaamoon sisälle.

Onnea vaan sinne heille! Koreoille.

Toisaalta Euroopan Unionin tilanne on jo enemmän kuin huolestuttava. Jostain tyhjästä Ranskan johtoon ampaisee puppelipoika Macron ja muutamassa kuukaudessa häntä tituleerataan jo koko Euroopan johtajaksi. Ilman mitään näyttöä ja vain Merkelin mahalaskun takia.