Eilisessä A-talkin keskustelussa paljastui taas vääristelyksi muutamia julkisuudessa esitettyjä väittämiä. Ahtaajien oikea keskipalkka on 3000 euroa ja julkisuudessa väitetyt "lääkärin palkat" ovat vuosituloista lasketut ja koostuvat enimmäkseen ylitöistä.

Minunkin vuosiansiostani hyvin usein 10- 30 % koostuu nimenomaan runsaista ylitöistä ja lyhyistä lomista. Rakentajien palkat ovat heikentyneet roimasti viime vuosina ja työttömyysjaksojen sirpaloittaman työuran keskipalkka ei siten kovin korkeaksi nouse.

Sonera sanoi joitakin vuosia sitten irti tuhansia työntekijöitään Ruotsissa ja Suomessa. Ruotsalaiset saivat hakea uusia töitä 1-3 vuotta täydellä palkalla, kun taas suomalaisilla ei ollut oikein minkäänlaista muutosturvaa ja he joutuivat suoraan työttömyyspäivärahalle. Lakkoilevat satamatyöntekijät pitäisikin nähdä siis mieluummin uranuurtajina kuin häirikköinä ja tätähän työnantajia edustava EK pelkää.

Jäänmurtajien tärkeys suomalaiselle merenkululle on tänä talvena tullut hyvin selväksi, mutta sekin ala on pilkottu ja ulkoistettu. Jotkut parhaat monitoimimurtajat on vuokrattu lämpimille merille, juuri kun kotimaassa hätä on suurin. Valtiolla ei ole varaa pitää n. 100 työntekijää omilla palkkalistoillaan, koska heitä ei silloin voitaisi lomauttaa aina tarpeen tullen.

Olen itsekin ollut satamissa laivoja lastaamassa ja purkamassa. Nuorena miehenä olin muutaman päivän Oulun satamassa lastaamassa kuuluisaa Egyptin parrua: nosturin nostamaa irtopuutavaraa kekseillä vedeltiin edestakaisin ja pinottiin laivan ruumaan. Turun satamassa taas ajoimme Fordeja ulos laivasta ja Saabeja tilalle. Lastasimme laivaan myös valtavia metsätraktoreita, joiden pelkkä liikkeelle saanti jo oli melko monimutkaista.

Eräässä oululaisessa kapakassa törmäsin myös naispuoliseen laivakokkiin ja menimme yöksi hänen laivaansa. Aamulla heräsin käynnistettyjen koneiden tärinään ja minulle tuli kiire poistua lähtevästä laivasta. Tuo donna oli houkutellut minua seuraamaan paatin mukana johonkin eteläisen Suomen satamaan, mutta minulla oli mukamas jokin tärkeä este. Nuoruus ja hulluus sitä estää tekemästä  kaikenlaista mukavaa.