Nykyään Hesarissa on lähes päivittäin sankaritarinoita Lähi- idästä tulleiden miesten pitämistä ravintoloista.Tässä ja tässä. Juttujen perusteella sellaiset ovat jopa Suomen talouden selkäranka ja mitä ilmeisimmin näillä jutuilla halutaan edesauttaa työperäistä maahanmuuttoa. Siinä touhussa nämä etniset ravintolat ovatkin päteviä, koska eräskin nepalilaisen ravintolan omistaja kertoi järjestäneensä 1500 ihmiselle oleskeluluvan Schengen- alueelle.

Tässä kokeneen ravintoloitsijan tarkkoja laskelmia kannattavasta ravintolasta. Lounasravintolan pitäisi neljän tunnin lounasajan aikana myydä 152 annosta, jotta se pystyisi kattamaan edes pakolliset henkilökunnan palkat, vuokrat ja raaka- aineet.

Muutamia vuosia sitten kävin syömässä eräässä pizzeriassa, jossa oli paikalla neljän miehen henkilökunta ja juuri näitä Hesarin juhlimia lähi- itäläisiä. Olin ainoa asiakas ja söin sellaisen kympin hintaisen pizza- lätyn. Jossain vaiheessa nämä miehet saivat puhelintilauksen ja yksi heistä lähti viemään sitä kympin lättyä tilaajalle. Kymmenien tuhansien bensa- autolla hän vei sen tietyn matkan, jollaisesta taksi velottaa vähintään 15- 20 euroa.

Rakennushommissa olen aina joutunut arvioimaan tekemäni työn määrää ja laskemaan siten oman työni hintaa. Sinun hinnallasi saisi 2- 3 virolaista, ovat pomot sanoneet minulle 127 kertaa, vaikka en minä mikään huippupalkkainen koskaan ole ollut.

Näin ollen siinä pizzeriassa minä arvioin, että noista neljästä miehestä ainakin kolme saa lisäksi sosiaalitukia tai työttömyyskorvausta. Ne aloittavat ravintolan pidon starttirahoilla ja palkkatuella, sekä muutaman vuoden välein se vaihdetaan suvun tai perheen toiselle jäsenelle. Lisäksi erilaiset tarkastajat käyvät heillä harvoin, eivät velota käynneistään, eivätkä koskaan määrää mitään kalliita korjauksia. Kuten ne tekevät suomalaisten pyörittämissä ravintoloissa. Minulla on parikin sukulaista pitänyt ravintolaa ja he ovat kertoneet noista jatkuvista tarkastuksista ja lähinnä kiusanteolta tuntuvista korjausmääräyksistä.

Ravintoloissa on nyt työvoimapula ja ulkomailta pitäisi saada heti ainakin 50. 000 ravintolatyöntekijää, voisi lehtijutuista päätellä.

Koronan tultua ravintolat pistettiin kiinni ja kymmenet tuhannet työntekijät joutuivat lomautetuiksi ja myöhemmin työttömiksi. He kävivät valtavan paperisodan TE- keskusten, Kelan ja sosiaalitoimistojen kanssa saadakseen itselleen ja perheelleen ruokaa ja säilyttääkseen asuntonsa.

Nyt heidän pitäisi lähteä heti kympin tuntipalkalla töihin ravintoloihin, joista 70% on henkitoreissaan ja tulee tekemään konkurssin aivan lähiaikoina. Koronaepidemia ei myöskään ole vielä ohi; hallitus antaa sekavia määräyksiä, joita virkamiehet eivät noudata. Maailmalta tulleiden esimerkkien tapaan kaikki ravintolat saatetaan sulkea koska tahansa ja silloin nämä kokit, tarjoilijat, etc, joutuisivat aloittamaan uudestaan sen saman sodan ja valitusleikin TE- keskusten, Kelan ja sosiaalitoimistojen kanssa.

MOT. Kuinka moni nuori mies lähtee etsimään morsianta läheisestä vanhainkodista! Aivan samalla tavalla suurin osa ravintoloista on nyt sidottu taloudellisesti rollaattoriin ja lisähappeen, joten niiden varaan ei kenenkään kannata tulevaisuuttaan rakentaa.