Saharan etelärajan eli Sahelin vyöhykkeen valtiot päättivät vuonna 2005 luoda yhteistoimin 15 kilometrin levyisen ja lähes 8. 000 kilometriä pitkän metsä- ja kasvillisuusvyöhykkeen torjumaan aavikoitumista. Vyöhykkeelle annettiin nimeksi Saharan vihreä muuri tai Afrikan vihreä muuri. Tuon alueen koko on kolmannes Suomen pinta- alasta!

Jossain englanninkielisellä sivustolla kerrottiin EU: n antaneen 7. 5 miljoonaa euroa projektiin! Ei näkynyt minä vuonna, mutta onhan se aivan naurettavan vähän, kun koko EU: n kehitysapu Afrikalle on 54 miljardia vuodessa. Suomenkin antama kehitysapu on 160 kertaa enemmän! 

Nyt Suomi pistää EU: n elvytyspaketista saamastaan reilusta kahdesta miljardista yli puolet lapselliseen ilmastohumppaan, joka ei täällä tule näkymään missään. Perustetaan vain "ilmastoasiantuntijan", sekä muita turhia virkoja kuntiin ja viiden vuoden kuluttua voimme vain ihmetellä mihin rahat katosivat.

Miksi ei siis Suomen ja EU: n kehitysavusta määrätä kolmannes käytettäväksi ilmastonsuojeluun ainakin Afrikassa. Siellä rahoilla saadaan tuplahyöty: ihmiset istuttavat hedelmä- ja muita hyötypuita, jotka sitten takaavat myös heille elannon ilmastohyödyn lisäksi. Tuosta Saharan Vihreästä muurista (Vihreä vyö) on rakennettu vasta 15%, joten siihen pitäisi lyödä vauhtia kehitysvaroilla.

 

gren%20wall.jpg

Tässä kuvassa näkyy miten yksinkertaisila työkaluilla voidaan pysäyttää aavikoituminen. Sahelin alueella kyllä sataa, mutta kovan maanpinnan takia vesi virtaa vain syöksytulvina pois. Rikkomalla pinta tuollaisiin puolikaariin vesi imeytyy maahan ja pohjavesi nousee.

 

green%20wall%201.jpg

Tässä sitten näkyy jo valmiin Vihreän muurin ja puoliaavikon välinen ero.

 

aavikko%20kiina.jpg

Näin tehdään sitten Kiinassa, mutta siellähän on aivan eri miehet ja eri kulttuurit asialla!

Sri Lanka sijaitsee monsuunivyöhykkeellä, kuten Intiakin. Tuolla vyöhykkeellähän sataa puoli vuotta joka päivä ja kellon ympäri, mutta sitten puoleen vuoteen ei pisaraakaan.

Satoja vuosia sitten Sri Lankassa oli kuningas, joka lausui: Yksikään vesipisara ei saa virrata mereen, ennenkuin se on hyödyttänyt ihmistä! Niinpä vuosisatojen kuluessa tuolle Lapin kokoiselle saarelle on rakennettu 10. 000 eri kokoista tekojärveä. Eikä ole kuivuutta koskaan!

Pari vuotta sitten Hesarissa oli artikkeli eräästä Intian kuivuudesta kärsivästä osavaltiosta. Siellä satoi yli puolitoista metriä vettä vuodessa, mutta silti ne kärsivät kuivuudesta. Suomessakin sataa 20% vähemmän.

Tuota Sri Lankan kuninkaan ohjetta pitäisi noudattaaa kaikkialla maailmassa. Patoja vaan Afrikkaankin ja tekojärviä. Ne voisivat olla ihan matalia tulvien säätelypatoja, sekä kaivettuja tekojärviä.

Israelissa muuten jo 60%  kaikesta maan käyttämästä vedestä puhdistetaan merivedestä.

Usa ja Kiina rupeavat nyt tekemään yhteistyötä ilmastonmuutoksen torjunnassa, joten silloin voi ruveta tapahtumaankin sen suuruisia hankkeita kuin tarvitaan. Eikä mitään jumalattoman kallista ja  talouden tuhoavaa pientä hypistelyä, kuten Suomessa. Sähköautohumppa loppuu jo muutamassa vuodessa, koska kuparin ja muiden mineraalien hinta pomppaa pilviin. Vain Kiinalla on varaa ja mineraalit sähköistää omien suurkaupunkiensa liikenne, mutta sehän on ihan sama kuka sen tekee.