Väliseinämies antoi minulle ratkaistavaksi Einsteinin kehittämän älykkyyttä testaavan pähkinän, josta vain 2 % ihmisistä kykenee suoriutumaan. Viisi eriväristä taloa, viisi eri kansallisuutta ja nämä juovat eri juomia, polttavat erilaisia savukkeita ja heillä on erilaisia lemmikkejä. Pienien vihjeiden avulla olisi pitänyt pystyä sanomaan kenellä on lemmikkinään kala. Olisin ratkaissut tehtävän varsin helposti erilaisten symbolien avulla, mutta kun vittumainen naapuri ei suostunut lainaamaan koiraansa. Seinän takana yksin asuva 35-vuotias nainen oli jo lupautunut mirrin rooliin. Soitin viimein kahdelta yöllä hätäkeskukseen, mutta eiväthän ne siellä joko osanneet tai halunneet auttaa tehtävän ratkaisussa. Kehottivat vain juomaan lämmintä maitoa ja yrittämään nukkumista. 

No eihän se nyt tietysti ihan noin mennyt; minulla on vain edessä pitkä itsenäisyyspäivän vapaa, ja sitä varten olen laatinut erityisen riettaita suunnitelmia jotka nyt alkavat jo mieltäkin nostattaa.

Ratkaisin tuon tehtävän määrätyssä ajassa ja rupesin välittömästi pitämään itseäni älykkäänä. Vastoin karkeistyöläisistä yleisesti vallalla olevaa käsitystä ja enempiä anteeksi pyytelemättä. Ja onhan se nyt helkkarin paljon helpompaa pitää itseään älykkäänä, kuin yrittää vetää kovasti arvostettu Einstein seurakseen hullun kirjoihin. Maailmalla hämmästellään suomalaisten 15-vuotiaiden menestystä Pisa-tutkimuksissa, mutta mitäpä jos tietäisivät karkeistyöläisten täällä nälissään ratkovan Einsteinin probleemoja. Kyllä maamme hyvä maine entisestäänkin vankistuisi! Minultakin opinnot ovat jääneet nuorena suoritettuun poromiehen tutkintoon Sevettijärven Nomadi-instituutissa.

Pikkumestari soitteli aamulla eräästä työhommasta ja kehotti ottamaan Vasili- ryssän kaveriksi, mikäli en yksin pärjäisi. Kerroin pärjääväni totuttuun tapaan aivan loistavasti yksin, mutta tämän iivanan kanssa voisi olla jo hankalampaa.