Kiina alkaa nyt kieltää hyvin nopeassa tahdissa kertakäyttöisten muovituotteiden käyttöä ja se on hyvä uutinen. Joka neljäs maapallon asukas on kiinalainen, joten nyt koko maailman teollisuus alkaa kehitellä muovin korvaavia hajoavia materiaaleja. Siinä on Suomen selluteollisuudellekin hyvä mahdollisuus, koska se on jo pitkällä omissa tutkimuksissaan.

Se on siis vain tahdon asia, mutta pystyvätkö USA ja EU samaan. Tuskinpa, ja Intia vielä vähemmän. Katselin telkusta dokumentin merten muovista ja siinä oli aika pahaa kuvaa Intiasta. Monta sataa metriä leveän joen rannoilla oli useiden metrien korkuiset ja vielä leveämmät jätekasat, joista suurin osa muovia.

Kalastajat olivat lopettaneet pyynnin jo vuosia sitten, koska verkoista tuli vain tonneittain muoviroskaa. Joskus harvoin tuli enää kala ja senkin vatsa täynnä muovia, sekä vielä valmiiksi pakkautunut kolminkertaiseen muovipussiin.

Intialla on puolentoista miljoonan miehen armeija, joten puoletkin siitä porukasta pistäisi muutaman päivän työllä joet nopeasti kalastuskuntoon. Virtaavan veteen vaan verkot muovia keräämään ja traktorilla vedetään rantaan.

Kiina rakentaa Afrikkaan jättimäisiä aurinko- ja vesivoimaloita (Niili ja Turkana joki, etc), jotka tuovat sähköt sadoille miljoonille ihmisille. Ympäristöaktivistien sivuilla väitetään patojen tuhoavan joet ja vanhat kulttuurit, mutta eihän vesivoimala syö sähköä, kuten myöskään tuulivoimala ei syö tuulta! Etiopian ja monien muiden Afrikan maiden kaksi suurinta ongelmaa ja nälänhätien aiheuttajaa ovat kuivuus ja tulvat. Ilmaista ja puhdasta sähköä tuottavilla padoilla päästään eroon molemmista. Lisäksi sähkö lopettaa metsien hakkaamisen polttopuuksi ja hiileksi polttamisen.

On tietysti hyvä, että kaikkea yritetään, mutta jokin aika sitten Ylellä esitetyssä ohjelmassa tapahtunut aurinkokeittimien ihastelu oli aivan säälittävää. Valtavat perhekohtaiset peltihäkkyrät, joilla voi valmistaa ruokaa vain sään niin salliessa. Eikä pystytä edes arvailemaan ruuan valmistumiseen kuluvaa aikaa ja sadekuuron yllättäessä se puolikypsä viimeinen vuohenpää lentää sitten kaaressa viidakkoon.