Talvi toi lumet ja pakkaset pääkaupunkiseudulle kuukauden etuajassa, joten koko elinkeinoelämä täällä kärsii ja yleisönosastot ovat täynnä pikkuisten kätösten laatimia vihaisia kirjoituksia. Kadut kun ovat auraamatta, eivätkä ihmiset saa autojaan lumen alta ilman sivullisten apua.


Meillä on iso rakennustyömaa vielä monttuvaiheessa, mutta kumma kyllä siellä painetaan hommia aivan täysillä. Pukeudutaan sään mukaan ja pidennetään päivää lumen ja jään tuomien hankaluuksien takia.


Porras- ja hissitornien liukuvalussa miehet tekevät monien kuukausien ajan 12- tuntista työpäivää, eikä siinä ole mitään ihmeellistä. Sillä tavalla Suomea on aina rakennettu ja myös monilla muilla aloilla painetaan samanlaista tappotahtia. Tällä viikolla erään betonivalun hankalan sijainnin takia ainoa mahdollinen paikka betonipumppuautolle oli tullin edessä, joten valu aloitettiin vasta puoliyön aikaan. Monille tuli 24- tuntinen työpäivä, mutta ei siitäkään lauluja tehdä, eivätkä  he jääneet kuukauden sairauslomalle työuupumuksen takia.

 

Pakkanen on pyörinyt tuossa -10 asteen molemmin puolin ja avoimessa saaressa puhaltavan jatkuvan tuulen vuoksi sen vaikutus tuplaantuu. Kannattaa kokeilla tehdä vastaavissa oloissa pihalla lumitöitä 12- 24 tuntia yhteen soittoon, niin saa jonkinlaisen käsityksen rakennustyöläisten kauhistuttavasta elämästä.

 

Työmaamme jälleen runsaslukuinen ulkomaalaisosasto on harvinaisen aloitekyvytöntä ja kielitaidotonta porukkaa; muistuttavat lähinnä Kauppatorilla pyöriviä japanilaisia turisteja. Mikäli olisin jonkinlaisessa pomon asemassa, niin häätäisin koko poppoon työmaalta ja ampuisin vielä rooninkilla varoituslaukauksia perään. Ainoastaan erään vuoristolaisen sallisin jäädä, tämä nuori muslimipoika pärjää hyvin vertailussa suomalaisten kanssa.


Tämä kaikki ihanuus tuli mieleeni, kun jälleen kerran kuulin Kataisen vaativan televisiossa eläkeiän nostoa. Rakennusalan väelle on aivan sama vaikka heidän eläkeikänsä olisi 150 vuotta, koska vain ani harva saavuttaa nykyistäkään 63 vuoden eläkeikää. Hämmästyttävän monilla ihmisillä ei ole minkäänlaista käsitystä siitä, miten Suomen kaltainen valtio on rakennettu ja miten sitä pyöritetään. Hiirellä ratsastajia tarkoitan tietysti, perskeles!