Lapin kullankaivajat ovat aina haaveksien puhuneet siitä suuresta Emokalliosta, jonka he vielä joskus löytävät. Nyt kansainvälinen kaivosyhtiö on sen löytänyt, eikä koeporauksissa ole vielä pystytty rajaamaan sen reunoja. Mahdollisesti koko Lappi makaa kilometrin paksuisen kuparilaatan päällä, joka sisältää myös runsaasti kultaa ja nikkeliä. 


Tällainen El Dorado voisi helposti täyttää Nokian kansantalouteemme jättämän suuren aukon, mutta se sisältää monia ongelmia. Ensinnäkin kaivosyhtiö Anglo- Americanin pääkonttori ei sijaitse Helsingin seudulla, joten sen kovapalkkaiset johtajat eivät maksaisi verojaan sinne ja samoin yrityksen yhteisöverot menevät muualle.


Toiseksi kaivos työllistää enimmäkseen känsäkouraisia kaivosmiehiä ja koneenkuljettajia, miehiä siis. Pääkaupunkiseudun Fjällräven- väki jäisi kokonaan ilman tätä hyvinvointia vain rakennekynsiään pureskelemaan.


Pitää siis suojella se jänkkä, jonka alta löydös alkaa ja jos löydös jatkuu, niin suojellaan kaikki Lapin jänkät. Kiirunassa siirretään kokonainen kaupunki paljon arvottomamman rautamalmin päältä, mutta ruotsalaisella hyvinvointivaltiolla on aina ollut omat vinkeensä. Siellä suojellaan ensin ihmistä ja vasta sen jälkeen jänkällä viihtyvää hyttystä.


Siitä ei ole kuin vähän yli 30 vuotta, kun Suomesta muutti joka vuosi n. 50. 000 ihmistä Ruotsiin paremman elämän toivossa. Eikä se ollut mitään vapaaehtoista muuttoa, vaan olosuhteet maaseudun pienviljelijöillä olivat toivottomat. Nyt Suomessa on jo 50. 000 syrjäytymisvaarassa olevaa nuorta ja 10 vuoden kuluttua heitä on 100. 000. Jotain uusia elinkeinoja tarttis suunnitella.


  Suomessa sanotaan olevan tällä hetkellä 30. 000 verovapaata ulkomaalaista lähinnä rakennustöissä. Me rakennusalan ammattilaiset olemme arvioineet luvun huomattavasti suuremmaksi, määrä saattaa lähennellä jopa 100. 000. Ajelkaa pääkaupunkiseudun kehäteillä arkiaamuisin kuuden jälkeen ja huomaatte valtavan osan autoista olevan Viron, Latvian jne. kilvissä.