Lähi- idässä sodat seuraavat toisiaan ja ne ovat alueen valtioille ja kansoille kirjaimellisesti taistelua elämästä ja kuolemasta.

Libanonia kuristusotteessaan pitävä  Hizbollah uhkaa joka viikko Israelia tuholla ja juutalaisten joukkomurhalla. Viimeksi pari päivää sitten Israelin pääministeri Netanjahu kertoi tuolla terroristijärjestöllä olevan jo 130. 000 rakettia ja ohjusta, joita ohjuksia iranilaiset nyt kiireellä muuttavat täsmäaseiksi. Lisäksi Gazaa hallitsevilla ryhmillä on kymmeniätuhansia ohjuksia.

Iranin hyökkäys Saudi- Arabian öljylaitoksiin osoitti kuinka suuresta uhkasta on kysymys. Israelin ohjuspuolustus ei voi mitenkään torjua satoja yhtäaikaa etelästä ja pohjoisesta ammuttuja ohjuksia. Hamas ja Hizbollah eivät tietenkään voi mitenkään voittaa maailman parhaaksi rankattua Israelin armeijaa, mutta ne voivat aiheuttaa jättimäistä tuhoa ja valtavasti kuolonuhreja tuossa Lähi- idän ainoassa demokraattisessa valtiossa.

Libanonissa oli sisällissota 1975- 90. Sen jälkeen Saudi- Arabia on tukenut maata 4 miljardilla dollarilla vuodessa. Israelin kohuttu apu USA: stakin on vain 3. 8 miljardia dollaria vuodessa. 

Reilu vuosi sitten saudit lopettivat tuon apunsa Libanonille ja samoin lienevät tehneet monet muutkin rikkaat arabivaltiot. Iran on pumpannut myös rahaa maahan, mutta se on mennyt kokonaan Hizbollahille ja sen omalle armeijalle. Viimeisen vuoden aikana Iranilla ei kuitenkaan ole enää ollut varaa tuohon apuun ja niinpä Hizbollah on voimatoimin haalinut keskeisiä virkoja Libanonin ministeriöissä ja pumpannut hallituksen rahoja omiin taskuihinsa.

Nyt Libanonin talous on kaaoksessa ja uusi sisällissota on lähellä. Viime viikolla Hizbollahin ja ääri- islamistien joukot hyökkäsivät rautaputkin varustettuna rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan. Ei tarvita enää kuin muutama laukaus ja sota alkaa.

Libanonilla on myös valtiollinen armeija, jota USA on varustanut ja kouluttanut. Siellä lienee kristittyjen upseerien kanssa keskusteltu myös sisällissodan mahdollisuudesta ja aseita on kätketty myös druusien ja kristittyjen alueille. Israel taas on voittamissaan sodissa saanut sotasaaliiksi valtaisat määrät arabien neuvostovalmisteista aseistusta ja niitä on helppo laivata Pohjois- Libanoniin.

Hizbollahin ruvetessa sotimaan omiaan vastaan on Israelin helppoa muutamalla täsmäoperaatiolla tuhota näiden terroristien tunneleihin varastoimat ohjukset. Iranin vallankumouskaarti ja Hizbollah ovat jo 5- 7 vuotta sotineet Syyriassa, mutta ei siitä ole mitään valmista tullut. Israelin armeija voisi vetää Syyrian sileäksi muutamassa viikossa, kuten USA: n armeija nitisti muutamassa viikossa "kaikkien sotien äidillä" uhonneen Saddam Husseinin ja tämän pelätyn vallankumouskaartin.

Lähi- idässä käydään kuitenkin myös kovaa diplomaattista vääntöä: Putin sukkuloi Iranissa, Saudi- Arabiassa, Emiraateissa ja Trump vihjailee "vuosisadan diilistä" Iranin kanssa.

Ensi vuonna Jerusalemissa!