Noin kysytään jo nyt Suomen kaupoissa, hotelleissa ja matkailuyrityksissä, mutta lähivuosina vielä enemmän. Venäjä kun on kehottanut kansalaisiaan olemaan matkustamatta tiettyihin maihin ja Suomi kuuluu siihen joukkoon. Taas saadaan yksi 1000 miljoonaa euroa vuodessa tuonut elinkeinonhaara nurin.

Putin on häikäilemätön roisto ja Venäjä öykkärivaltio, mutta silti olen ihmetellyt uutisointia tuosta Ukrainan kriisistä. Kukaan ei ole verrannut sitä Kuuban kriisiin, vaikka selkeitä yhtymäkohtia löytyy. 

Nato on edennyt itään yhtä jalkaa EU: n kanssa ja pikainen Nato- jäsenyys oli ja on edelleenkin Ukrainan tavoitteissa. Venäjällä on sopimus Krimin tukikohdista vain vuoteen 2017 saakka ja melko pian he olisivat saaneet nähdä amerikkalaisten ja saksalaisten sotakoneiden saapuvan tukikohtiensa porteille. Vuoroaan odottamaan. Sellaiset mielikuvat kauhistuttavat tavallisia venäläisiä, koska Venäjällä Suuri Isänmaallinen Sota ja saksalaisten julmuudet ovat edelleenkin päivittäin esillä.

Suomen talous sortuu vauhdilla ja syitä on monia. Valtio ja Espoo pistävät 1000 miljoonaa euroa Länsimetroon, mutta nekin rahat katoavat ties minne. Olen viime aikoina seuraillut hyvinkin läheltä tapahtumia erään metroaseman työmaalla ja tämä kertomukseni toivottavasti valaisee asioita monille EU:n pyhään kilpailutukseen ja liikkumavapauteen uskoville.

Ensin oli 30 metriä syvä ja sata metriä pitkä monttu, sekä virolaiset tietenkin. Muutama viikko sitten 40 virolaista työllistäneen yrityksen papereissa huomattiin lukemattomia epäselvyyksiä ja seuraavana perjantaina he kaikki saivat lähteä. En tietenkään voi tietää tarkemmin asiasta, mutta ilmeisesti verot ja kaikki lakisääteiset maksut olivat hoitamatta, ei urakkaporukoita ihan pienistä häädetä työmaalta.

Puolenkymmentä minunkin hyvin tuntemaani suomalaista kirvesmiestä kutsuttiin siis työmaalle ja puhuttiin jopa kahden vuoden työrupeamasta. Rakennusalan työttömyys on 22 %, joten työttömiä ammattilaisia on tuhansittain.
Lasnamäen taistelun tapaan virolaiset kuitenkin kokosivat nopeasti rivinsä ja jo muutaman päivän kuluttua kiikutettiin neitseellisillä papereilla varustettua yritystä urakkasopimusta tekemään. Miehet olivat tietysti samat, mutta rooleja oli vaihdettu. Ja oliko peräti Tallinnan hautausmaiden hautakivistä kerätty puhtoisia nimiä vastuuhenkilöiksi, kuten eräs virolainen pienyrittäjä naureskeli tehneensä verottajan ahdistellessa.

Tämä sama näytelmä on toistunut ja toistuu jatkuvasti lukemattomilla suomalaisilla rakennustyömailla ja aina suomalaiset joutuvat kilometritehtaalle.

Tuo ulkomaalaisten pakollinen veronumero voi tulla Suomen valtiolle kalliimmaksi kuin arvattiinkaan. Heidän tulonsa kun ovat keskimäärin 400- 2000 euroa kuukaudessa, eikä niin pienistä tuloista tarvitse paljon veroja maksaakaan. Mutta tuolla verolapulla on vuoden työrupeaman jälkeen hyvä hakea lapsilisiä, sosiaalitukia, remonttitukia ja mitä nyt keksiikään. Lapsilisäthän myönnetään ilmeisesti heti lapsen aikuistumiseen asti ja siten vaikkapa Norjaan töihin siirtynyt virolainen voi hakea sieltä lisää läskiä leivän päälle. Merja Ailukseltahan tuollainen toimi 8 vuotta ja tuskinpa Viron ja Suomen välillä parempaa kontrollia on.