Olkiluoto kolmonen on jo nykien pyörähtänyt muutaman kerran ja ikuisena unelmanammehan on ollut sen käynnistyminen kokonaan ”taas” joulukuussa. Silloin se tuottaa täydellä teholla toimiessaan 1600 megawattia sähköä ja hinnat Suomessa putoavat.

Näin meille kerrotaan ja niin me uskomme. Tekniikan maailman mukaan se on kuitenkin Viron palava kivi, joka määrää suomalaisten sähkön hinnan. Se on polttoaineeksi aivan surkea ja siitä tulee isot päästömaksut, joten virolaisten kannattaa ostaa suurin osa (1.000 mw) Olkiluoto kolmosen tuotannosta ”hinnalla millä hyvänsä”.

Siellä ei ole tuhrattu miljardeja ”vihreään siirtymään” ja siten ne EU: n elvytyspaketista Virolle tulevat 6 miljardia voidaan käyttää puhtaan ydinsähkön ostoon Suomesta. Suomen tyttöhallitus taas on maksanut jokaiselle sähköpolkupyörän ostajalle 400- 1. 000 € suoraa tukea ja nyt sille rahalle onkin löytynyt jo selkeä käyttökohde: miljoona, miljoona kamiinaa ja varaavaa takkaa puulämmitystä varten.

Onhan se ihan järjetöntä, että kalliin maakaasun koko ajan nouseva hinta määrää myös sähkön hinnan tynkä- EU: ssa.

Pari viikkoa sitten keskustelin sattumalta erään sairaanhoitajan kanssa, jonka perheellä oli mökki kotiseudullani Lapissa. Tai ei se nyt ihan sattumalta ollut, koska hän oli virittänyt kehooni ison kasan sähköjohtoja ja monenlaisia letkuja. Tarkoitinkin lähinnä sitä, että tuo mökkeily aiheena oli sattumaa ja johtui sen kautta hänelle tutuksi tulleesta nimestäni.

Ehkä heillä oli monen sukupolven omistama ja kustantama talviasuttava mökki Lapissa, kovin tarkkaan en kysellyt. Silti siinäkin yli puolen vuoden lämmitysaika alkaa tuntua, kun kaikki on suoralla sähköllä ja sähkön hinta kuusinkertaistuu ensi talvena. Ja tietysti myös sähkön kotiinkuljetus (mökille) kallistuu. Lapissa on rajattomasti lähes ilmaista ja 100% puhdasta vesisähköä, mutta kun Viron palava kivi ja virolaiset määräävät hinnat!

Tuollainen perheen yhteinen mökki ei olisi muuten ylivoimainen kustannus, mutta kun kaikkien osakkaiden kotiasuminen, ruoka ja kaikki mahdollinen kallistuu samaan aikaan kymmeniä prosentteja. Ensi keväänä ehkä jopa sadat tuhannet mökit ja muut kiinteistöt ovat vaihtaneet omistajaa Suomessa.

Tyttöhallitus on nyt kääntänyt silmänsä näihin kansan ongelmiin, mutta joku vaivainen 10% sähköveron veronalennus osoittaa, että sillä p- silmällähän se tyttöhallitus omaa kansaansa katsoo. Ja juuri äsken paljastui, että tämä tyttöhallitus oli jopa aikeissa antaa maahanmuuttajille etuoikeuden kaikessa terveydenhoidossa. On tämä niin ääretöntä!