Talvivaaran kaivoksen malmin liuotusaltaasta löytyi 30 kuollutta lintua ja siitä on nyt noussut valtaisa kohu. Vaaditaan kaivoksen välitöntä sulkemista. Joskus aikoinaan luonnonsuojelijat veivät liito- oravan papanoita moottoriteiden linjauksille ja teihin jouduttiin tekemään miljoonamutkia. Sama juttu voi olla Talvivaarassakin.

 

Helsinki- Vantaan lentokentällä on aina ollut haulikkomiehiä torjumassa lintuja, mutta ei siitä ole kohua syntynyt. Samoin pääkaupunkiseudun kaatopaikalla Ämmässuolla loukutetaan ja tapetaan hiilidioksidilla 5000 harmaalokkia vuodessa. Vihreää sähköä tuottavat tuulivoimalat tappavat vuosittain tolkuttoman määrän lintuja ja häiritsevät lintujen pesimistä, mutta ei sekään ketään kiinnosta. Hyvin Helsingin luontoon sopeutuneet tuhannet city- kanit tapettiin, koska ne rupesivat syömään vihreiden kannabisviljelmiä. Niitä pantiin pizzan täytteeksi ja syötettiin Korkeasaaren leijonille ja kaikkien mielestä se oli vain hauskaa.

 

Onhan nyt aivan selvää, että malmin erottaminen murskeesta hapoilla on myrkyllistä touhua ja sinne eksyneet linnut kuolevat. Korkealle vaaran päälle rakennetut myrkkyaltaat olivat jo alun alkujaan melkoinen kemiallinen pommi, olisi ollut ihme jos mitään ei olisi tapahtunut. Jätevesiongelmasta kuitenkin selvitään muutenkin kuin kaivos sulkemalla.

 

Minua ihmetyttää lähinnä tämä ihmisten suhteellisuudentajuttomuus: miljardien sijoituksilla ja tuhansilla työpaikoilla ei ole mitään merkitystä, jos vaakakupissa toisella puolella on 30 linnun kauhistuttava kuolema. Nämä samat ihmiset vaativat kuntatyöntekijöille viiden vuoden irtisanomisaikoja, mutta pohjoisen kaivostyöläiset pitää panna välittömästi kävelemään.

 

Lappi on Suomen Kongo, valittavat vihreät, vaikka juuri he olivat ensimmäisinä ajamassa alas Suomen kaivosteollisuutta. Vielä ennen viime vaaleja Anni Sinnemäki vaati Suomea myymään loputkin valtionomaisuutensa talouden tasapainottamiseksi.

 

Lappilaisille on loppujen lopuksi aivan sama omistavatko kaivokset belgialaiset, kanadalaiset, brysseliläiset vai helsinkiläiset siirtomaaisännät. Mineraalivarojemme kansallistaminen taitaa olla myöhäistä ja kaikkivoivat EU- direktiivit estävät sen, mutta kunnon kaivosveroa tarvittaisiin. Siinä kuitenkin ratkaisevaa on se, minne nuo verorahat menevät. Jos ne menevät Helsinkiin, niin siellä rakennetaan vain uusia Baabelin torneja ja pohjoiseen jäävät vain jätteet.

 

Helsingin Energia on maan tuottavin energialaitos, mutta sen tuotto menee vain ja ainoastaan helsinkiläisten hyödyksi. Rkp haalii vauhdilla valtion työllistäviä laitoksia länsirannikolle ja muu Suomi menettää palvelujaan. Varuskunnat, hätäkeskukset, hovioikeudet etc.

 

Kaivosvero  on siis hyvä asia, mutta sen tuotto pitää jakaa kaivoskunnille ja maakunnille.