Nykyiset kansanedustajamme olivat hyvätuloisia (keskivuosiansio 93 000) jo ennen eduskuntaan tuloaan, mutta siellä he vasta ovat päässeetkin oikein kunnolla kiinni makeaan elämään. Paikat eri valtionyhtiöiden, säätiöiden ja yksityisten yritysten hallintoneuvostoissa ovat tuoneet tuhansien eurojen lisätulot, minkä lisäksi aina on ollut näitä "merisaloja" maksamassa kosteita lounaita ja illanistujaisia. Omaa lompakkoa on tarvinnut käyttää korkeintaan oksennuspussina. Nova Groupin konkurssipesän selvityksissä paljastuneista Tiuran Thaimaan lentolipuista voimme vain arvailla korruption laajuutta.

Korkeaan elämään tottuneet kansanedustajat eivät ole milloinkaan olleet halukkaita lähtemään raskaaseen vaalikampanjaan, mutta nyt maineensa menetettyään se voisi olla heille erityisen vaarallinen kujanjuoksu. Aliravitut työttömät, märälle koiralle tuoksuvat asunnottomat, aggressiiviset alkoholistit ja keripukin runtelemat eläkeläiset saattavat käyttäytyä hyvinkin arvaamattomasti nähdessään vauvanposkisia kansanedustajia torilla.

"Eduskunnan on nyt tärkeintä hoitaa talouskriisiä", sanovat he itse otsat huolestuneella rypyllä. Ja mitä helvettiä vielä! He ovat juuri palanneet kolme kuukautta kestäneeltä kesälomaltaan ja pian he lähtevät tavallisen suomalaisen vuosilomaa pidemmälle joululomalle.  Näiden lomien aikana Suomea pyörittävät vuosikymmeniä asioita hoitaneet pätevät virkamiehet, joiden työ vain helpottuu noiden linssiluteiden poissaolosta. Budjetin sisältöhän on jo ikuisuudet ollut sitä yhtä ja samaa pieneläjän etuuksien leikkaamista, hallituksista riippumatta.

Ja mitä nämä arvokkaat parlamentaarikot sitten tekevät virkaa hoitaessaan. Viikkolehdet kirjoittavat toffeekanki- Kaikkosen perheen lisääntymistouhuista enemmän kuin on milloinkaan kirjoitettu Pekingin eläintarhan pandojen paritteluista. Senaattori Mieto tekee televisiossa halkoja, koska se vähäinenkin sanottava on päässyt loppumaan ja demarien johtonaiset pornoilevat lehdissä keskinäisessä "kuuma kissa" kilpailussaan. Nämä edustuksellisen demokratian sirkustouhut me saattaisimme menettää joksikin aikaa, jos nyt määrättäisiin uudet vaalit.

Kaava-asiat tosin päätetään kuntatasolla, mutta kansanedustajilla on suuri vaikutusvalta omilla kotiseuduillaan. Kaikki kunnanvaltuutetut ja kuntien virkamiehet unelmoivat salaa pääsystä eduskuntaan, joten he toteuttavat nöyrästi kansanedustajien pienimmätkin toiveet. Joskus kouluaikaan meille järjestettiin tilaisuus seurata kunnanvaltuuston istuntoa ja minua hämmästytti kuinka suvereenisti eräs kansanedustaja hallitsi tapahtumia. Suurin osa valtuutetuista ei ehtinyt edes tajuta käsiteltävien asioiden sisältöä ja nykyisin kunnallispolitiikkaa seuratessani olen huomannut tilanteen vain pahenevan. Maakuntien gryndereiden kannattaa siis aina lisätä kansanedustaja ostoskoriinsa ja lyödä tämä syöttöpossu oikein väkevään konjakkimarinadiin.

Onhan tämä tietysti epäoikeudenmukaista, suurin osa kansanedustajistamme on kuitenkin rehdisti kansan asialla ja heidän maineensa kärsii muutamien pintaliitäjien touhuista. Nämä Tennilät, Tuomiojat, Zyskowitsit ja monet hiljaiset takarivin puurtajat uusivat kuitenkin aina helposti paikkansa.