Kuukausi sitten joulukuussa Suomessa oli Länsi- Euroopan kallein sähkö. Kotitalouksille siis, yrittäjille ja kaiken maailman datakeskuksillehan se oli Euroopan halvinta.

Ruotsi ja Norja maksavat jo yksityistalouksille tukea tietyn kilowattimäärän ylityksen jälkeen. Suomessa ei tietysti edes harkita mitään tällaista, nekin muutama sata miljoonaa voidaan käyttää laskemaan naisten autoveroa heidän hankkiessaan sähköautoa. Ja taas ilman mitään tulorajoja, kuten nämä ilmaiset ehkäisyt, tamponit ja joko ovat dildotkin ilmaisia!

Ensi kesänä Suomen maaseutua kiertävät tuhannet erilaisia varaavia takkoja, uuneja, sekä niiden asennusta myyvät kauppiaat. Jo käytöstä poistetut savuhormit kunnostetaan ja uusia vedetään katon läpi. Rautakaupat myyvät ne asennuksineen ja pari kirvesmiestä hoitaa valmiiksi eristettyjen piippujen läpiviennit päivässä. Kuorma- autossa on takan lisäksi valmiit läpiviennit kaikille kattomalleille.

uuuni.jpgl%C3%A4pi.jpg

Valtavat rekat jakavat sen jälkeen polttopuita ympäri maata ja tuhannet halkosirkkelit soivat joka niemen notkossa ja notkelmassa. Venäläiset kehittävät vielä hitaasti palavan turve- briketin, josta tulee myyntimenestys. Näin Suomi on ottanut valtavan digiloikan taaksepäin kierien, aina 1800- luvun Irlantiin.

Kaliforniassa ja Australiassa on jo suuria alueita koskevia kiertäviä sähkökatkoja, koska satunnaisesti tuleva tuulisähkö on sotkenut markkinat. Sille on laskettu 15- 30% tuotannosta, mutta se ei usein pääse lähellekään sitä ja näin jännitteet putoavat.

Samalla tavalla Suomessakin voidaan lyödä koko Lappi tai Savo pimeäksi, jos Euroopassa, Pohjoismaissa ja Venäjällä on kovat pakkaset, eikä sitä sähköä vain saada. Venäjä estää oman sähkönsä myynnin meille ja Ruotsi taas katkaisee keskieurooppalaisen sähkön tulon meille.

Tuollainen tonnin, parin, valmistakka, -uuni, - kamiina on pieni vakuutus, kun panoksena on oman ja perheen henki, sekä koko talon tuhoutuminen. Sähköttömään taloon on helppo hankkia monenlaista valon- ja viihteenlähdettä, mutta yllättävän sähkökatkon vietyä kaiken lämmityksen -20 pakkasella on myöhäistä tehdä enää mitään.