Tiedotusvälineissä on jo pitkään käyty keskustelua terveyskeskusten yksityistämisestä ja tuntui olevan enää ajan kysymys milloin se tehdään. Ulkomainen pääomakin on ennakoinut tämän tuottoisan rahasammon syntyä ja hankkinut omistukseensa suurimpia alan yksityisiä toimijoita. Kela korvaa suuren osan yksityispuolenkin terveydenhoidosta ja näin nekin rahat olisivat alkaneet valua ulkomaisten sijoittajien taskuun.

Tämän maalaislääkäri Tapani Kiminkisen astuminen julkisuuteen ei olisi voinut enää parempaan saumaan sattua. Saarijärvellä 30 vuotta terveyskeskuslääkärinä toimineen miehen esiintyminen eri tv-ohjelmissa on ollut vakuuttavaa; huumorilla sävytetyn puheen välissä sataa armoton määrä faktatietoa, joille vanhaset ja mainostoimisto Bob Helsingin luomat hahmot eivät voi mitään. A-studion keskustelussa Sipoon johtavana terveyskeskuslääkärinä toimiva nainen ja Kiminkinen suorastaan loistivat väitellessään terveydenhoidosta kahden yksityislääkärin kanssa.

Sosiaali- ja terveysministeriön juuri valmistuneen tutkimuksen mukaan meillä ei olisi mitään työvoimapulaa uhkaamassa ja saataisiin vielä miljardien säästötkin terveysmenoissa, jos vain luotaisiin tasa-arvoinen terveydenhoito. Siis kaikille sosiaaliryhmille samantasoiset terveyspalvelut kuin nyt on ylemmillä sosiaaliryhmillä. Heti 80 000 henkilötyövuotta lisää, tulevaisuudessa 20 000 työkyvyttömyyseläkeläistä vähemmän, 1,3 miljoonaa sairauspoissaolopäivää vähemmän jne, etc.

Lääkärin ammattiin hakeutuvia ihmisiä ajaa yleensä hillitön hoivaamisen vietti ja heillä on myös nämä Hippokrateen valansakin, mutta yllättäen on havaittu monien lääkäreiden olevan myös rahalle persoja. Tutkimuksissa on kuitenkin todettu olevan kannattavampaa maksaa terveyskeskuslääkäreille kovempaa palkkaa, kuin pyörittää kunnan terveydenhoitoa yksityisillä keikkalääkäreillä.

Maalaislääkäri Kiminkisen tv-ohjelmalla on 600 000 katsojaa ja hän on saanut muutenkin paljon myönteistä julkisuutta. Pidänkin hänen esiinmarssiaan positiivisimpana mediatapauksena miesmuistiin, tulee jotenkin ihan Arvo Ylppö mieleen.

Lainasin eilen kirjastosta pokkarimallisen kirjan. Sen tekstikoko oli kuitenkin niin pientä, että sitä voi lukea vain suurennuslasilla. Näin keväällähän on mukava lukea kirjaa aurinkoisella pihapenkillä istuen, mutta tuon pokkarin kanssa se voisi olla vaarallista. Nostat välillä katseesi kirjasta auringon suuntaan ja koska suurennuslasia pitelevä käsi seuraa automaattisesti mukana, niin aurinko polttaakin silmään mustan reiän!  Olen eläissäni joutunut selittelemään lääkäreille monenlaista ihmeellistä vammaa, mutta tuollaisen kanssa en enää halua lähteä heille valehtelemaan. Päätinkin palauttaa lukematta tuon vaarallisen kirjan. Minulta on nimittäin jo kerran naula puhkaissut silmän, mutta kirurgi nimeltä Päivi sai hämmästyttävän taitavalla leikkauksella siihen näön pelastettua.