Tulevaisuudessa niitä miljonäärejä ei tehdä enää missään it- firmoissa, vaan ne tehdään työvoiman vuokrauksessa. Noin lausui joku plösö vuokrafirman edustaja 15v sitten Tallinnan toimistossaan ja minä ihmettelin huuli pyöreänä.

Tämä hänen ennustuksensa toteutui kuitenkin nopeasti ja etenkin Suomen rakennusala lähti innolla mukaan vuokratyövoiman käyttöön. Miehiä kun sai vaikka muutamaksi päiväksi kerrallaan ja heistä pääsi helposti eroon. "Huomenna ei tartte tulla" ja "en minä noita sun tunteja enää kuittaa" toisteltiin lukemattomilla työmailla.

Ulkomaalaista halpatyövoimaa oli rajattomasti saatavilla, eikä pääurakoitsijaa kiinnostanut heidän palkkansa tai muut etunsa. Valtion ja kuntien työmailla vielä suosittiin erikseen ulkomaista työvoimaa käyttäviä yrityksiä, koska se oli niin kauheen suvaitsevaista.

Nykyisin TE- toimiston sivuilla erilaiset baronat ja muut vuokrafirmat hakevat tuhansia työntekijöitä rakennusalalle. Eihän niillä mitään työpaikkoja vielä ole valmiina, mutta ne haluavat mahdollisimman paljon miehiä rekistereihinsä. Nämä hakuilmoitukset työministeriö kuitenkin laskee avoimiksi työpaikoiksi.

Nämä vuokrafirmat vaativat työntekijältä oman auton, omat työkalut ja äärimmäistä nöyryyttä tietysti. Sellaiseen rallin lähteviä voi sitten odottaa työmaan viheliäisimmät hommat, ylityökorvauksia ei lupauksista huolimatta makseta, äkillinen lopputili, tunteja ei kuitata etc. Siitä kun sitten selviät on vuorossa TE- keskusten kyykytys; pienikin virhe työtodistuksessa ja työttömyyskorvaus evätään. Puhelimessa huolimattomasti kerrottu syy työsuhteen päättymiseen lasketaan painavammaksi kuin paperinen työtodistus, jossa on se oikea syy.

Kyllä, minulla on kokemusta kaikista näistä asioista.

Vanhan vitun aikaan (lappilainen sanonta) kaikilla rakennustyömailla oli työntekijöiden vaaleilla valitsemat luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut. Itsekin olen monia kertoja hoidellut noita hommia.

Nykyisin työmailla sadasta työntekijästä enää 1- 5 on pääurakoitsijan palkkalistoilla ja heistä työnantaja nimittää jonkun työsuojeluvaltuutetuksi, joka hoitaa myös luottamusmiehen hommia. Yleensä tämä on sitten työmaan nöyrin ja laiskin apumies, jolla on usein vielä sukulaisia firman organisaatiossa. Nämä pääurakoitsijan "muonamiehet"  saavat talosta ilmaiset kahvit, muita pikkuisia lisäetuja, helpoimmat työt ja "me ollaan vähän niin kuin pomoja mekin". Näitä "luottamusmiehiä" ei kiinnosta enää tippaakaan vuokramiesten ja aliurakoitsijoiden miesten edut, he ovat firman miehiä.

En missään tapauksessa enää edes harkitsisi rakennusalaa, jos olisin nyt nuorempi ja pitäisi joku leipäpuu valita. Eikä se kiinnosta enää suomalaisia nuoriakaan, mikä on varsin ymmärrettävää. Ilmeisesti huonot palkat ja kallis eläminen ovat karkoittaneet myös ulkomaalaiset Helsingin seudulta, koska työvoimapulaa itketään.