Erilaiset allergiat ja intoleranssit ovat viime vuosina lisääntyneet aivan huimaa vauhtia. Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten lapset söivät innolla välipalaksi paksun läskivoileivän, joivat päälle suoraan navetasta tuotua maitoa ja juoksivat posket punottaen takaisin leikkeihinsä. Tämän päivän lapsista vähintään puolelle tulisi sairaalareissu tuollaisen välipalan jälkeen.

Ennen kaupan hyllyssä oli vain tarpeelliset 5 maitotuotetta, mutta nykyään siellä on jo 1500 monet kemialliset prosessit läpikäynyttä valmistetta. Pian voimme varmasti nähdä lisenssinsä juoneita lääkäreitä ja farmaseutteja näitä elintarvikekemian tuotteita esittelemässä.

Näiden allergioiden keskittyminen ainoastaan tiettyihin väestöryhmiin osoittaa kuitenkin, ettei maailma ympärillämme ole muuttunut yhtään sen vaarallisemmaksi, mutta joidenkin ihmisten ympäristönsä sietokyky on vain heikentynyt. Nuoret naiset ovat hyvä esimerkki koko ajan kasvavasta kansanryhmästä, jota joudutaan pian kuljettamaan keskoskaapin kaltaisissa olosuhteissa läpi elämän. Sellaiseen ei yhteiskunnallamme kuitenkaan ole varaa, eikä se ole edes mitenkään järkevää. Kylmäkuljetusketjun pettäessähän kalapuikot tuhoutuvat nopeasti ja sama kohtalo voi odottaa näitä koko maailmalle allergisia kansanryhmiä ultrahygieenisen yhteiskuntamme väliaikaisestikin notkahtaessa.

Koirat ovat luonteeltaan äärimmäisen uteliaita eläimiä, jotka ympäristössään kaiken mahdollisen penkoessaan hankkivat itselleen täydellisen bakteerikannan. Entisaikojen maalaiselämässä mikään ei ollut pienelle lapselle terveellisempää, kuin navetan takaa ryntäävän Mustin märän kielen lämmin lipaisu. Pienelle ihmisalulle kehittyivät nopeasti vasta-aineet kaikille ympäristön pöpöille, eikä lääkärissä tarvinnut käydä kuin vasta aikuisena hakemassa pirtua "yskäntautiselle hevoselle". Keväthangilla oli tarjolla suuret määrät jännittävän näköisiä koiranpökäleitä, joita tutkiessaan ja maistellessaan koirattomien talojen lapsetkin samalla rokottivat itsensä.

Nykyisin ovat monet asiantuntijat jo luopumassa mielettömistä hygieniavaatimuksista ja puhuvat siedättämishoidon tarpeellisuudesta.

Nyt olisikin kansanterveydellisistä syistä kiellettävä ankarasti koiranpaskan kerääminen maastosta ja sitä olisi myös toimitettava kuivattuina pelletteinä apteekkeihin. Tämä kotimainen luomurokote tekisi valtavan määrän ulkomaisia lääkkeitä turhiksi ja Kela-korvauksissa saataisiin hyvin nopeasti miljoonien säästöt. Toisena suomalaisena luonnonlääkkeenä mainittakoon kärpässieni, joka näyttämällä marraskuun maiseman ruskan väreissä auttaa merkittävästi työssä jaksamisessa. Tosin joskus joku sitä nauttinut voi erheellisesti nähdä tiikerin loikkaavan sisään ikkunasta, mutta tuollaisesta pikku sivuoireestahan oli selkeä maininta tuoteselosteessa.

Päiväkodinhoitajat voisivat vielä tuoda spanielin kaltaiset lapsiystävälliset lemmikkinsä tarhan pihalle peuhaamaan tenavien joukkoon. Tällaisia hauvoja tulisi kuitenkin ulkoiluttaa säännöllisesti yleisissä koirapuistoissa, missä nämä voisivat päivittää bakteerikantansa kaupungin muiden hurttien kanssa. Puoli tuntia iloista haukkua, "näyttöpäätteiden ja muistitikkujen" vilinää, ja taas on valtava määrä kansanterveydellisesti korvaamatonta informaatiota tallennettu.

Näin ihmisen paras ystävä saa jälleen takaisin ikiaikaisen roolinsa isännän/emännän terveydenhuollossa. Puudelin ja chihuahuan kaltaiset koristepiskit eivät tietystikään kelpaa tällaiseen tehtävään, se pitää jokaisen ymmärtää.