En tietenkään vihjaa saaneeni eskimon pitkäsiimalla, vaan tarkoitan noita yli 20 vuotta seuraamiani sarjoja Alaskan ihmisten elämästä.

Tosin joskus tein n. 50 metrisen pitkäsiiman asuntoni vieressä olevaan suojaiseen merenlahteen, koska halusin opettaa alle 10- vuotiasta poikaani kalamieheksi ja siitä siimasta löytyi eksoottinen yllätys. Istuin itse pulpettiveneeni (Yamaha 40hv) airoissa, kun siimaa kokenut poikani huusi yhtäkkiä: Isi, täällä on käärme! Päästelin liukkaan ankeriaan irti ja sehän lähti heti vetämään häntä suorana kohti Sargassomerta.

Suurin osa television katselustani on varmasti ollut jo pitkään nimenomaan noita Alaskassa kuvattuja sarjoja. Niissä kuvataan aina ihmisten tekemisiä luonnossa ja heillä on valtavan kunnioittava suhtautuminen luontoon ja luontokappaleisiin.

Alaskassa kaikki metsästys ja kalastus on ankarasti säännösteltyä, mutta siinä on otettu huomioon myös alkuperäisasukkaiden mielipiteet ja perinteet. Suomessahan kaikesta päättävät Elokapinan kaltaiset Helsingin vihreät huumehörhöt ja naiset, joten jälki on sen mukaista ja kammottavaa.

Tuossakin asuntoni vieressä olleessa merenlahdessa oli vanha romahtanut kivilaituri, jolla seisoi kesäisin aina lauma pikkupoikia ongella. Heidän innokas touhunsa kaislikon reunassa oli kuin jostakin Albert Edelfeltin maalauksesta.

Sitten vihreät ja naiset keksivät jonkun linnunpoikasen voivan tarttua siimaan, toivat siihen omatekoisen kieltokyltin ja niitä oli paikalla aina joku vartioimassa. He olivat "luontoaktivisteja", joiden takia pikkupoikien satavuotinen harrastus kiellettin ja elämäniloa pursuavat pojat joutuvat kyhjöttämään yhä enemmän kotilähiöidensä betonikolosseissa.

Minä muistan omista lapsuuteni kesistä kuinka aina oltiin jollain järvellä tai jokivarressa kalastamassa monin eri tavoin, uimassa tai muuta hauskaa tekemässä. Oli tietysti myös heinäntekoa, halonhakkuuta ja loputtomasti marjastusta, mutta niiden hyödyllisyys ymmärrettiin ja kaikki ulkona tapahtuva oli mukavaa.

Yle voisi ostaa muutamia noita Alaskasta kertovia sarjoja, koska niissä esiintyvien ihmisten terveissä mielipiteissä ja elämänasenteissa on aivan valtava ero noihin amerikkalaisiin roskasarjoihin verrattuna.

Onhan Ylellä tosin noita kotimaisia luontosarjoja, joissa kalastajilla on enemmän elektroniikkaa kuin Gigantin mainoksissa ja vaatteetkin ovat kuin jostakin vihreiden muotilehdestä. Kaiken huipuksi saadut kalat päästetään takaisin monien kuvausten ja pusuttelujen jälkeen!

Suomen järvistä voitaisiin pyytää miljoonia kiloja enemmän kalaa ja se olisi vain hyödyksi kalakannoile. Samoin kotimainen kalankasvatus suljetulla vesikierrolla toisi paljon työtä, halpaa kalaa ja vientisuhde korjaantuisi. Niitä varten on kuitenkin rakennettu sellainen lupa-, tarkastus- ja byrokratiamaksujen viidakko, että sellaisen rakentaminen on kalliimpaa kuin ydinvoimalan perustaminen.

edel.jpg

Ehdottomasti kiellettyä!