Emeritusprofessori Veli Pohjosella on aivan loistavasti tiivistettyjä ja kansantajuisia kirjoituksia metsänhoidosta niin meillä kuin Afrikassakin. Ja hän on asunut vuosia ja tehnyt käytännön työtä noissa kohdemaissaan, joten hän tietää mistä puhuu. Pohjosen kahdesta viimeisimmästä kirjoituksesta  tässä ja tässä olen poiminut muutaman olennaisen kohdan, joilla itseni kaltaiset ADHD- vammaiset voivat mellastaa ilmastokeskusteluissa.

"Etiopian aikakirjat kertovat että vielä sata vuotta sitten se oli vuoristometsien valtio. Tiheät havu- ja lehtipuumetsät peittivät lähes 40 prosenttia maa-alasta. Metsäala, 40 miljoonaa hehtaaria, oli kaksi kertaa suurempi kuin Suomessa. Vuonna 1990 enää 2. 7% oli metsien peitossa.

Metsät hakattiin polttopuiksi myytäväksi kaupunkeihin ja lopulta myös maataloudessa korvaamaton karjanlanta käytettiin polttoaineena itse tai myytiin kaupunkeihin.

Seurauksena nälänhätä ja jopa 4 miljoonaa kuollutta."

Tuon osion Pohjonen oli siis kirjoittanut 30 v sitten ja nyt tätä päivää:

"Peltometsäviljelyssä etiopialainen pienviljelijä kuitenkin istuttaa vain murto-osan maa-alastaan puille. Etiopian asuttu maaseutu muistuttaa mosaiikkia. Puusto peittää korkeimmillaan ehkä 20 prosenttia maa-alasta. Viljoilla ja laidunmailla on edelleen valtaosa. 

Tana-Beles hankkeessa, Amharan läänissä selvitettiin 2010-luvun alussa tämän kolmijaon osasten suhteita. Kun pientila oli tuottanut perheelleen jokapäiväisen ruoan, viljan myynti toi pientilalle vuositulosta 60 prosenttia ja lihakarjan myynti 30 prosenttia. Loput 10 prosenttia myyntitulosta tuli peltometsäviljelmien puista.

Pienviljelijä haluaa myyntiin sellaisia puulajeja, joiden markkina on varmin vuodesta toiseen ja vuodenajasta riippumatta. Etiopiassa eukalyptus on tällainen markkinoiden ykköspuu. Se on maassa ainut puulaji jolla on päivittyvä tienvarsihinta (hankintahinta). Tämän päivän kännykkäkaudella atana-pylvään myyntihinnan päivitystä kyselevät toisiltaan pienviljelijät. Ostohinnan päivitystä kavereiltaan kyselevät kuorma-autoaan ajavat ostoasiamiehet. "  

Vuonna 1990 Etiopian metsäala oli enää 2. 7 %, mutta nyt se on jo 20 % , siis hehtaareissa saman verran kuin Suomessa.

Lähivuosina valmistuvat Kiinan Etiopiaan rakentamat valtavat vesivoimalat, jotka ovat tehoiltaan 20- 30 Olkiluoto kolmosen verran. Koko Etiopiassa ja naapurimaissa tapahtuu aivan uskomaton mullistus, kun sadat miljoonat ihmiset saavat sähköt ja lopettavat polttopuiden käytön. Ennen ihmisten piti syödä teurastettu vuohi kerralla kokonaan ja maata sen jälkeen viisi päivää vatsa pullottaen lavitsalla, mutta nyt he voivat säilyttää lihaa jääkaapissa ja pakasteessa.

Televisiossa voidaan jakaa loputtomasti tietoiskuja terveydenhoidosta, ehkäisystä, maanviljelystä, opettaa ihmisiä lukemaan, kertoa Suomen kelan jo syödyn tyhjäksi etc loputtomiin.

Suomessa mekastetaan ja höpötetään edelleen pakollisista kasvispäivistä milloin minnekin ja väitetään suomalaisten täydelliseen kasvisravintoon siirtymisen pelastavan maapallon. Katsokaa hyvät ihmiset ulos ikkunasta, siellä on paikoin kaksi metriä lunta maassa! Kuinka paljon laivadieseliä ja lentopetrolia kuluisi, jos 5. 5 miljoonan ihmisen kasvikset ja kookosmaidot tuotaisiin kaukomailta Suomeen lähes ympäri vuoden!  Niille on kyllä käyttöä sielläkin.

356.jpg