Entisaikaan suomalaisten metsämiesten sukset olivat lyly ja kalhu, mutta nykyäänhän kansamme harrastaa yhä enenevässä määrin vain sauvakävelyä. Tuota kalhua ei kukaan enää kaipaa, mutta yhä useamman suomalaisen jäädessä päätoimiseksi sauvakävelijäksi eräs tietty Lyly ihmetyttää poissaolollaan. Nimittäin tämä SAK: n uudeksi puheenjohtajaksi valittu Lauri Lyly. Hänet valittiin tehtäväänsä sikarintuoksuisissa kabineteissa ja sen jälkeen hän sulkeutuikin heti pyhän Konsensuksen temppeliin jumalaista Kolmikantasopimusta vartioimaan. Hän mitä ilmeisimmin tulee jatkamaan Lauri Ihalaisen kiltin miehen linjaa. "Meidän Lauri" kun keskeytti tupo- neuvottelutkin kriittisessä vaiheessa, koska oli hänen vuoronsa vaihtaa vauvalle vaipat. Miljoonan suomalaisen sopimukset olivat enää muutamasta tunnista kiinni, mutta isä oli ilmeisesti jo käyttänyt neuvottelupöydässä kaikki perheen yhteiset joustovarat.

Aikoinaan ay- liike ja työväenpuolueet tekivät läheistä yhteistyötä, mutta nyt kerrotaan molempien vasemmistopuolueiden johtajilla olevan huonot välit siihen suuntaan. He ovat vähän niin kuin panssarivaunun johtajia, jotka hylkäävät tankkinsa ja ajavat polkupyörillä päin vihulaista.

Demarien johtajista ei viitsi enää mitään sanoa, mutta eivät Paavo Arhinmäen touhutkaan oikein vakuuta. Ensin mies rimpuili itsensä putkaan ympäri maailmaa kiertelevien kivenheittäjien Asem- mielenosoituksessa ja sen jälkeen hän kunnostautui graffitimaalareiden vähintäänkin kyseenalaisen harrastuksen puolustamisessa. Nyt hän on laittanut koko arvovaltansa likoon erään angolalaisen pakolaisen jutussa. Maahanmuuttovirasto on tarkastanut ja hylännyt jo kaksi kertaa tämän miehen valheellisen hakemuksen, mutta Paavon mukaan hänelle tulisi antaa mahdollisuus esittää vielä kolmaskin runokokoelmansa. Tuohon virastoon on palkattu kymmeniä uusia virkailijoita ja poliiseja purkamaan valtavia jonoja, mutta ei heiltäkään nyt sentään mahdottomia voi vaatia.

Luulisi puheenjohtaja- kansanedustajalla olevan tärkeämpääkin tekemistä, vaikka kirkolle tuollainen yksittäisiin pakolaistapauksiin puuttuminen onkin luonnollista. Seurakuntien työntekijöillä on aikaa perehtyä tapauksiin ja he torjuvat heti alkuunsa valheellisin perustein turvapaikkaa etsivät. "Jos pelastatte yhdenkin, niin olette pelastaneet koko maailman", sanoo juutalainen sananlasku ja sehän sopii kuin kirsikka kirkon ekumeeniseen pirtelöön. Tästä asiasta ei tosin kannata kysellä sen tarkemmin paikallisilta juutalaisilta seurakunnilta, eikä varsinkaan jos sattuu olemaan muslimipakolainen kyseessä.

Lopuksi esitän vielä kunnioittavan hatunnostoni ministeri Liisa Hyssälälle, joka rohkeasti puolustaa Lääkelaitoksen siirtoa Kuopioon. Vuosikymmenien ajan ovat suomalaiset joutuneet muuttamaan työn perässä Ruotsiin ja pääkaupunkiseudulle, joten maistakoon Helsingin hienohelmat nyt omaa myrkkyään.