Oletteko koskaan nähneet unta, että huomaatte yhtäkkiä istuvanne ilman housuja kokous- tai luokkahuoneessa ja olette juuri hetkeä aikaisemmin nostaneet kätenne pystyyn puheenvuoron saadaksenne? Jos olette, niin silloin tiedätte miltä Iranin sotilasjohdosta ja mullaheista nyt tuntuu.

Iran iski yöllä suoraan omalta maaperältään Israeliin 100 ballistisella ohjuksella, 30 risteilyohjuksella, sekä sadoilla muilla raketeilla ja drooneilla niin Iranista kuin Libanonistakin. Kaikki torjuttiin, vain yksi 7- vuotias beduuinityttö loukkaantui vakavasti sirpaleesta (Jerusalem Post).

Naamiot on nyt riisuttu Lähi- idässä ja samalla siinä paljastuivat alueen voimasuhteet. USA: n lisäksi myös Britannian ilmavoimat, Ranska ja Jordanian ilmatorjunta tuhosivat kohteita. Saudit ja Emiraatitkin olisivat osallistuneet, jos ohjuksia olisi lentänyt niiden ilmatilassa.

Sen piti olla Iranin mahtava voimannäyttö, mutta se jäi ilotulituksen asteelle. Päinvastoin, nyt Libanonia hallitseva Hizbollah näki isäntänsä avuttomuuden ja joutuu perumaan Tel Avivin rantakadulle jo suunnittelemansa voitonmarssin.

Minä olen jo parikymmentä vuotta seurannut Jerusalem studiota, joten minä tiedän Lähi- idästä saman (tuskin) kuin Hesarin ja Ylen erikoisasiantuntijat Hannu Juusola ja Susanne Dahlberg, mutta enemmän (ehkä). Vuosia sitten minä kerroin koko ikäni tuntemalleni suomalaiselle pitkän linjan suurlähettiläälle Israelin iskusta Syyrialaiseen ydinlaitokseen, josta iskusta suomalainen media otsikoi suuresti vasta vuotta myöhemmin. Mistähän ne meilläkin Ulkoministeriössä oikein ne tietonsa hankkivat, huokaisi tuo suurlähettiläs.

Iran on jo parikymmentä vuotta iskenyt Israeliin Hamasin ja Hizbollahin avulla, mutta Israelilla ei ole "ollut oikeutta" iskeä suoraan Iraniin. Sehän on nähty nyt Hamasin tehtyä verisen iskun Israeliin, mutta Hamasia tuhoamaan lähtenyt Israel onkin katsottu syylliseksi kaikkeen mahdolliseen ja sitä vedetään kansainvälisiin tuomioistuimiin ja kaikenlaista boikottia vaaditaan.

Todennäköisesti Israel nyt aivan lähiaikoina ryhtyy tuhoamaan Iranin venäläisiä S- 300 ja S- 400 ilmatorjuntajärjestelmiä. Iranilla ei ole nyt mitään mahdollisuutta saada niihin täydennyksia ja sen jälkeen Israelin ilmavoimilla on vapaat kädet Iranin taivaalla.

Samoin se tulee tekemään kyber- ja muita iskuja tärkeisiin kohteisiin. Tärkeimpänä päämääränä sillä on kuitenkin Iranin ydinlaitosten tuhoaminen, koska maan ydinpommin uskotaan olevan jo lähes valmis.

PS. Professorin blogissa oli lisää asiaa ja tuo Iranin sisäinen romahdus kävi minullakin mielessä. Bidenin löysättyä Iranin pakotteita maa on saanut 50 miljardia lisää öljytuloja, mutta mullahit ovat käyttäneet ne rahat sotiin Ukrainassa, Libanonissa, Jemenissä, Gazassa ja nyt jopa suoraan Israelia vastaan. Iran on nimittäin ainoa maa Lähi- idässä, missä juutalaiset ovat saaneet olla aivan rauhassa, niin kansan kuin hallituksenkin taholta (Jerusalem studio).