Viime perjantaina suomalainen paperiyhtiö M- real nosti 20 % joidenkin paperilaatujensa hintaa ja huhtikuussa on tulossa seuraava korotus. Yhtiö valmistaa noita tuotteita muissa maissa olevissa tehtaissaan, joten ei paperiteollisuus suinkaan kärsi satamalakosta niin paljon kuin väitetään.

Suomen ay- liikkeen tekemien huonojen työehtosopimusten on väitetty parantavan kilpailukykyämme, mutta sehän onkin ollut joka suhteessa aivan päinvastoin.

 Nokia sulki tehtaansa Saksan Bochumissa ja joutui maksamaan n. 200 miljoonan euron tukipaketin irtisanotuille työntekijöille. Suomessa se olisi selvinnyt vain murto- osalla tuosta summasta, joten arvatkaapa missä tehdään seuraavat tuotannon supistukset.

Wärtsilälle oli kannattavampaa sulkea moderni Suomen dieselmoottoritehtaansa ja säilyttää paljon vanhempi Italiassa. Jälleen syynä oli italialaisten työntekijöiden parempi irtisanomissuoja. Samasta syystä paperiteollisuus on sulkenut tehtaitaan Suomessa ja jättänyt vanhempia paperikoneitaan toimintaan Ruotsissa ja muualla maailmalla.

Ranskassa on tullut jo aivan tavaksi ottaa tehtaan johtoa panttivangeiksi ja he ovat tosiaankin saaneet siten parempia sopimuksia työnantajan kanssa. Kemijärven paperitehdasta suljettaessa itse pääministeri matkusti paikalle vaatimaan työntekijöitä vain ääneti alistumaan kohtaloonsa. Lupasi taas jonkinlaisen tukipaketin, vaikka Salcompin sulkemisen aikaan luvatut tukirahatkin on vielä antamatta. Kirkko on lähettänyt lakkautettaviin tehtaisiin pappeja ja diakonissoja ja seuraavalla kerralla varmaan jo hautaustoimistotkin lähettävät edustajansa.

Olin kuusi vuotta vuokramiehenä isolla työmaalla ja näin kymmenien lajitoverieni saavan lopputilin, joskus jopa kesken työpäivän määrättiin poistumaan työmaalta. Itse en ollut koskaan vaarassa tulla häädetyksi ja oletin sen johtuneen vain ylivertaisesta ammattitaidostani. Nyt olen kuitenkin käsittänyt sen johtuneen pelkästään siitä, etteivät pomot uskaltaneet tulla edes esittämään minulle mitään lopputiliin viittaavaa. He kun tiesivät minun saattavan käydä välittömästi käsiksi. Tämän tiedon kanssa minun on nyt vain yritettävä elää ja rynkytettävä eteenpäin pitkin ohdakkeista elonpolkuani.

Tämä satamalakko oli mitä ilmeisimmin suuri arviointivirhe, sen kuulee jo kaikkien ay- johtajienkin puheista. Suomessa tärkeintä ovat yritysten taseet, ei työntekijät. Ihmisillä ei ole mitään arvoa. Mahtipontisesta julkisesta rakentamisesta ei voida tinkiä, mutta jo nyt surkeasta vanhustenhoidosta voidaan aivan hyvin. Suomalaiset jaksavat kehua olevansa kilttejä mallioppilaita, vaikka taidammekin itse asiassa olla vain loppuun asti alistettuja surkimuksia.