lataus.jpg   Iran saa sotia yksin omat sotansa, julisti  Libanonia hallitsevan Hizbollahin johtaja Hassan Nasrallah muutamia viikkoja sitten ( Jerusalem studio ). Tämän hän teki siis iranilaiskenraali Qassem Suleimanin vielä eläessä, vaikka Iran on luonut hänen Hizbollahinsa, sekä rahoittanut ja aseistanut sitä jo kymmeniä vuosia. Libanon on kuitenkin taas sisällissodan partaalla ja Nasrallahilla on täysi työ säilyttää valtansa siellä.

Tappamalla Suleimanin Trump vei munat ajatollah Khameneilta. Iranissa oli viime syksynä kovia mellakoita ja Suleimanin pyhimysmäisestä asemasta huolimatta niissä vaadittiin myös Irania vetäytymään Jemenistä, Libanonista, Irakista, Syyriasta ja Gazasta. Kaikki nämä sotaoperaatiot ovat nimenomaan Suleimanin hankkeita, joten jonkun uuden ja tuntemattoman vallankumouskaartin johtajan on turha yrittää niitä puolustella.

iran-setelit.jpgzimb.jpg

Tässä kuvat sortuneen Zimbabwen ja sortumassa olevan Iranin seteleistä. Tuon iranilaisen setelitukun kuvan otin väkisin ihailemani Pauli Vahteran blogista ja tuo kasa on arvoltaan vain 150 euroa.

Iranilaiset ovat aivan erilaista kansaa kuin arabivaltioissa. Heillä on se tuhansia vuosia vanha sivistys vielä takaraivossaan, kun taas arabeilla sen vei islamin tulo ja ottomaanien 600 vuoden miehitys. Iranilaiset haluavat rakentaa ja kehittää sitä maallista valtiotaan, eivätkä haaveile jostain paratiisista ja 72 neitsyestä.

Irakin tasavaltalaiskaarti ja armeija arvioitiin maailman 4. vahvimmaksi ennen USA: n hyökkäystä. Ne luhistuivat kuitenkin muutamassa viikossa ja samaa tasoa ovat Iranin vallankumouskaarti ja armeija. Ne ovat nyt jo yli viisi vuotta sotia nujunneet Syyriassa, eikä siitä tule valmista. Pitkänmatkan ohjuksissa heillä on vain tavallista räjähdettä ja ne jäävät omalle taivaalle pyörimään, kun GPS kytketään pois päältä.

Lähiviikkoina Iranin johtajat uhkailevat malliksi koko maailmaa, mutta sen jälkeen voimaantuneet ja maltilliset ulkoministeri ja presidentti lähtevät hieromaan rauhaa USA: n kanssa.

Ensi vuonna Jerusalemissa!