Porno- Raakkeli Liekki käski Ylellä pitkään toimineen Sanna Ukkolan kirjoittamaan vain kodista ja muista naisten pikkuisista asioista. Sanna lopetti Ylellä ja on sen jälkeen tuottanut hyviä kolumneja Iltalehteen ja ehkä nyt myös Hesariin.

Mahtavat Hesarin punavihreät tytöt olla nyt raivoissaan, mutta kun lehti ei vain voi pärjätä ilman lukijoita ja mainostajia. Toisin kuin Yle, joka aina loppuvuodesta jakaa kokonaisia setelinippuja kannustinpalkkioina, koska jättimäinen vuosibudjetti pitää saada menemään. Hesaristahan lähti (potkut?) jo riivinrauta Laura Saarikoski, joten jonkinlainen puhdistus siellä voi olla meneillään.

Tässä otteita Sanna Ukkolan jutusta muillekin ADHD- ihmisille.

"Media naisistuu kovaa vauhtia: journalismin opiskelijoista jo 80 prosenttia on naisia. Naiset kannattavat tutkitusti punavihreitä arvoja paljon miehiä todennäköisemmin ja ovat huomattavasti miehiä vähemmän konservatiivisia, joten naisistumisen voi kuvitella heijastuvan myös median sisältöihin. 

Vähän kärjistäen voisi summata, että media on liberaalien, vihreiden naisten asialla, koska journalismia tekevät liberaalit, vihreitä arvoja kannattavat naiset. Suomessa ei ole kattavaa tutkimusta toimittajien puoluekannoista. Asiaa aiottiin selvittää tänä vuonna, mutta Journalistiliitto torppasi pitkään odotetun kyselyn vedoten tietosuojasyihin. (Käsi käden pesee, kuten Berliinissä on tapana sanoa. Suom. huom.)

Nuoret toimittajat eivät pidä objektiivisuutta samalla tavalla arvossa kuin vanhempi toimittajasukupolvi. Maailman laajimman journalistien arvoja kartoittavan Worlds of Journalism Study -tutkimuksen Suomen osiosta ilmeni, että nuoremmat toimittajat haluavat valistaa, ajaa yhteiskunnallista muutosta ja ottaa kantaa. Viestinnän tutkijan Anu Kantolan tutkimuksessa nuorin tarkasteltu toimittajasukupolvi painotti vahvaa mielipiteiden esilletuomista ja omaa agendaa.

Naisistuminen voi heijastua median sisältöihin.

Ovatko toimittajat siis lipumassa kohti aktivismia?

Jos ongelmaa ei oteta mediatalojen johdossa tosissaan, luotettavuuskäyrät laskevat ja epäluulo vahvistuu. Samalla medialta häipyvät lukijat, rahoitus ja legitimiteetti.

Median tehtävä ei ole pakkosyöttää ihmisille omaa maailmankuvaansa, ei ”parantaa maailmaa”, ei opettaa eikä läksyttää. Kun mediatalot tarjoavat yleisölle vain pienen väestönosan maailmankuvaa, ne kaivavat hautaa perinteiselle journalismille.

Se ei riitä alkuunkaan, että vasemmistoaktivisteja täynnä olevaan tv-paneeliin istutetaan silloin tällöin yksi kiintiökonservatiivi ikään kuin alibiksi.

Luottamus vaatii aidosti monipuolista arvomaailmaa, sisältöä, tekijöitä sekä sitä, että kansalaisten kritiikki otetaan vakavasti.

Vika ei ole kansassa. Luottamuksen säilyttäminen ja palauttaminen on vain ja ainoastaan median oma tehtävä".

Sanna Ukkolalle täydet pisteet tuosta kirjoituksesta!